Путин даде руско гражданство на сръбски военнопрестъпник

1
Руският президент подписа указ за предоставяне на руско гражданство на Ратко Самац
Руският президент подписа указ за предоставяне на руско гражданство на Ратко Самац Снимка: © РИА Новости / Павел Быркин

Руският президент подписа указ за предоставяне на руско гражданство на Ратко Самац

Руският президент Владимир Путин подписа указ за предоставяне на руско гражданство на Ратко Самац, който е обвинен в извършване на военни престъпления в Ключ през 90-те години на миналия век.

Неговата екстрадиция беше поискана от властите в Босна и Херцеговина (БиХ). Бившият офицер от армията на Република Сръбска (РС) Самац е 29-ият човек в списъка от 44 чужди граждани, на които Путин даде руско гражданство с указ, публикуван на 9 януари 2024 г., предаде Радио Свободна Европа, цитирано от БГНЕС.

През 2016 г. Русия отхвърли искането на Министерството на правосъдието на БиХ за екстрадиране на Ратко Самац, който беше обвинен в тройното убийство на цивилни в Баня Лука през 1993 г. и военни престъпления срещу цивилното население в Ключ. Самац живее в Русия от 1999 г. според съобщения в руските медии, които Радио Свободна Европа (РСЕ) не може да потвърди от независим източник. Сръбският военнопрестъпник отива на лечение в Курган в Южен Урал през 1999 г., където е арестуван през 2016 г., както тогава съобщи "Спутник", въз основа на искане на БиХ за заповед за военни престъпления. Тогавашният държавен омбудсман по правата на човека Ела Памфилова поиска от прокурорите да направят проверка по искането за екстрадиция. След това за Самац нищо не се пише.

През 2016 г. "Спутник" съобщи още, че след заминаването си за Русия Самац първо е получил разрешение за временно пребиваване в тази страна и че през септември 2015 г. престоят му е удължен до 2020 г. Тази информация също не може да бъде потвърдена.

Агенцията припомня, че Самац е обвинен в тежки нарушения на човешките права поради извършени от него престъпления срещу цивилни граждани в района на Ключ в Западна Босна по време на войната през 90-те години. Самац е обвинен и за убийството на Хамдия Вучич, съпругата му Дервиша Вучич и Мина Талич през 1993 г. По време на прогонването на несръбското население в Ключ през 1992 г. бяха убити над 150 цивилни грждани, а някои от тях са арестувани и бити.

В списъка на чужденците, получили гражданство от руския президент, са и хърватската лекарка Мирела Якупанец, която подкрепи руската окупация на украинския регион Донецк, американския професионален боксьор Кевин Джонсън, който е приятел на Кремъл, т. както и канадският хокеист Брендън Лейпсик, който играе за клуба СКА от Санкт Петербург.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    1
    Alèx
    Колко американски офицери от ВИЕТНАМ, са лишени от америкканс ко гражданство? Имаше лейтенант КОЛИ! КО стана с него? Национален герой ли го направиха?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари