Киев: Указът на Путин за облекчено получаване на руско гражданство е недействителен

0
Документът показва нежеланието на федерацията да преговаря, съобщи украинското външно министерство
Документът показва нежеланието на федерацията да преговаря, съобщи украинското външно министерство Снимка: Pavel Byrkin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Документът показва нежеланието на федерацията да преговаря, съобщи украинското външно министерство

Руският президент Владимир Путин подписа "нищожен" указ за опростена процедура за получаване на руско гражданство от украинци, живеещи в четири източни региона, съобщи украинското външно министерство.

"Указът, с който се одобряват опростените процедури за отказ от украинско гражданство и придобиване на руско, е недействителен и показва нежеланието на Русия да преговаря, намерението на нейното ръководство да продължи войната, както и поглъщането на територията на Украйна", се казва в изявление на министерството, предава БГНЕС.

Описвайки указа като "насилствено налагане" на руско гражданство на украинците", в изявлението се казва, че украинските граждани се намират "в нечовешки условия и са лишени от основното право на свободен избор на гражданство".

"Процедурата за издаване на руски паспорти на украински деца и юноши на възраст между 14 и 18 години, които са били насилствено преместени на територията на Руската федерация е грубо нарушение на основните права на човека", се казва още в изявлението.

Министерството на външните работи заяви, че указът няма да има "никакъв правен ефект, няма да бъде признат от Украйна или от огромното мнозинство от държавите - членки на ООН".

В понеделник Владимир Путин подписа указ, с който влиза в сила процес, при който украинците в източните украински области Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон могат да поискат руски паспорт, като на практика се откажат от украинското си гражданство.

Четири области бяха присъединени към Русия чрез президентски указ в началото на октомври след провеждането на подкрепяни от Москва референдуми, които бяха отхвърлени от международната общност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Асен от Русе
    Тичайте Копейки да си вземете руско гражданство и да освободите България от себе си. Много Ви молим - тичайте бързо и нокога не се връщайте повече в България !
  • 0
    1
    Йосиф
    Тези отпадъци вече се чудят за какво да се заяждат. Трепят ги, като мухи и се насират от злоба. Преговори за вас няма да има, Путин ви стиска за гърлата, изтребление и пълно изчистване от нацистите е единственото приемливо решение. "Солдаты в путь, в путь, в путь..." Вперед Россия. Фашистам казнь.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари