Птиците на България през очите на един поляк

2

Изложбата „Птиците на България през очите на един поляк“ гостува в Регионален исторически музей – Русе

Изложбата е дело на д-р Мачей Шимански, посланик на Република Полша в България.

Официалното откриване на изложбата ще се състои на 22 май 2023 г. от 17:30 часа в Екомузей с аквариум и ще бъде съпътствано от презентация на тема: „Как да снимаме птици, представена от автора на снимките, включени в нея.

Д-р Мачей Шимански, посланик на Република Полша в България, е любител на природата, но проявява най-голям интерес към птиците, които наблюдава активно вече почти 35 години. Приключението с фотографията той започва през 2001 година и оттогава не си представя излизане сред природата без фотоапарат.

Фотографирането на птици е една от най-трудните области. „Mоделите” често обитават трудни и недостъпни места, много са плашливи, мобилни, активни и правят всичко, за да не се получи снимката. Затова методите, които използва авторът, за да се доближи до тях, са сходни с тези, използвани от ловците или специалните отряди: търпение, концентрация и специално оборудване: мрежи, палатки и костюми в маскировъчни цветове. Всичко това е в пълен контраст с костюма и вратовръзката, които са ежедневното облекло в неговата професия.

Д-р Мачей Шимански е любител на птиците и техен наблюдател от 35 години и фотограф от 15. Както той самият подчертава, и в двете области е любител, но има дългогодишен опит и знания, натрупани както по време на наблюденията и фотографирането, така и благодарение на обществената си дейност в полза на птиците. Бил е зам.-председател на Варшавската орнитологическа секция на Полското зоологическо дружество, представял е репортажи на терен в рамките на телевизионната програма „Animals” на полската държавна телевизия. Автор на редица образователни изложби, негови фотографии са публикувани в природонаучни списания, атласи и определители за птици. Участва в акции в полза на бързолетите, негови любими фотографски обекти.

Авторът на изложбата и водещ на работилницата няма намерение да се съсредоточава само върху техническия и фотографски аспект на заснемането на птиците. Презентацията е открита за всички, които проявяват интерес - любители и професионалисти, и не си поставя за цел присъстващите да овладеят основите на фотографията или да им бъдат предадени знания по орнитология. Идеята е да бъдат посочени ползите, произтичащи както от умелото използване на знанията по фотография, така и от познаването на героите на фотографиите – птиците. Крайната цел е да бъде посочено, че съчетаването на занаята и артистизма на фотографа със знанията за функционирането и биологията на птиците може да донесе прекрасни фотографски резултати и да предотврати нанасянето на вреди на главните герои – птиците.

Фотографирането на птици е една от най-трудните и взискателни области на фотографията, много емоционална и не винаги удовлетворяваща. Фотографът трябва да има или изключителен късмет, за да направи невероятна снимка на птицата, или да жертва своето време, умение и нерви, за да „победи“ избрания крилат герой, който прави всичко, за да не се получи фотографията.

Когато говори за фотографиране на птици, Мачей Шимански неизменно подчертава, че винаги трябва да помним, че безопасността на птиците и стремежа да не смущаваме живота им, особено през размножителния период, са много по-важни, отколкото заснемането на най-красивата фотография в света.

Посланик Мачей Шимански, учредител на Клуба на посланиците, които говорят български, ще представи презентацията на български език.

Гостуването и показването на изложбата е осъществено от Регионален исторически музей – Русе, с подкрепата на Посолството на Република Полша в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари