Психолог: Мерките закъсняха и българинът реши, че няма заплаха

0
България е на второ място по липса на доверие към всичко, казва Десислава Георгиева
България е на второ място по липса на доверие към всичко, казва Десислава Георгиева Снимка: БГНЕС

Ние не живеем изолирани сами за себе си, защото иначе ще настъпи хаос

"Мерките се забавиха и българинът реши, че това не е кой знае каква заплаха. Но в сравнение с другите европейски страни ние живеехме в относителен комфорт"

Това каза в предаването на БНР "Преди всички" Десислава Георгиева, специалист по оказване на спешна психологическа помощ при критични събития, член на секцията по кризисна интервенция на Дружеството на психолозите в България.

"И изведнъж когато влязоха в сила едни мерки, които би трябвало да се спазват, ако имаме претенции да сме част от обществото и от ангажираността към едни морални норми, а след това на писани правила, е редно да се съобразяваме с тези правила.

А стресът и тревогите са част от нашето ежедневие. В контекста на пандемията те се засилват. Това е нормално.

След въвеждането на мерките се очаква да има разделение. Но то беше така в началото на пандемията. Но пък сега се ограничават права като ходенето на рабата. Това беше силно стресиращо.

Сега защо не искат да се ваксинират хората - България е на второ място по липса на доверие към всичко - към колегата, държавата, съседа и така нататък.

И ако ние сме незрели като общество, очевидно нещата трябва да стават и с натиск, и с наредби и закони, защото едно от определенията на СЗО за здраве е не само физическо, умствено и социално благоденствие, но и да имаме и позитивен принос към обществото.

Ние не живеем изолирани само за себе си, защото иначе ще настъпи хаос. Правилата са за това, за да не настъпи хаос - вижте статистиката за заболелите и чуйте науката. Ние ще навлезем в нова криза. Добре е да се замислим за дългосрочните последствия...", категорична е Георгиева.

Според психоложката всеки има право на собствено мнение, но последното откритие на психолог в Нидерландия, който казва, че отговорите на това как да се справяме в подобни като днешната ситуация са в това ние сами да намираме ресурсите си да бъдем устойчиви и да не се поддаваме на каквито и да било провокации.

Още по темата в звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари