Психиатричните центрове отново пред закриване?

1
Целта е деинституционализацията на хората, да не се чувстват изолирани
Целта е деинституционализацията на хората, да не се чувстват изолирани Видео: БНТ

Съществуването на Центровете за психично здраве отново е поставено под въпрос.

От Националния център по обществено здраве е направена препоръка за тяхното преструктуриране и преминаване на стационарите към многопрофилните болници.

В същото време броят на психиатричните легла в Русенска област е намален с 45 - според предложението за Национална здравна карта.

В него не се казва нищо за съществуването на Детския психиатричен център в Русе. Да се отдели стационарната от амбулаторната помощ.

За да не се чувстват изолирани хората с психични заболявания, отделенията да бъдат преместени в многопрофилните болници. Това са част от предложенията, направени до министъра на здравеопазването и парламента.

Целта била деинституционализацията на хората, да не се чувстват изолирани. Според русенските психиатри обаче щял да се постигне тъкмо обратният ефект.

Д-р Теменужка Матева, директор на Центъра за психично здраве в Русе: В отделенията са изолирани, действително, хора с агресивни прояви, с разрушителни действия които има опасност да наранят себе си, т. нар. автоагресия. Всички останали се преценяват и с тях се извършват редица мероприятия, като рехабилитация – вътрешноболнична, стационарна… От друга страна лекарите смятат, че за лечението на един наркоман, например, се изисква съвсем различен подход, каквито условия не би имало в многопрофилна болница, например. В момента отделението за лечение на зависимости в русенския психиатричен център е пълно на 95%. А когато дойде спешен случаи, с агресия, каквито са повечето тук, трябва да се реагира професионално.

Станислав Иванов – завеждащ на отделение за лечение на зависимости: Има една несъвместимост между психично болните и наркоманите… Друго предложение е за спешните случаи да се отделят от 5 до 10 легла за 24-часов престой. Д-р Теменужка Матева: Само днеска са приети по спешност 4 човека в мъжко отделение с полиция.

Центърът за психично здраве в Русе е разположен на площ от 47 дка.  

Отделенията и амбулаторията са разположени в различни сгради. Свое място си има и всяка от дейностите за рехабилитация и трудова терапия. Обособени са места за спорт, за отдих. Д-р Пламен Панайотов - психиатър: Някои наши колеги си мислят, че ресоциализацията е еднократен процес. Т.е. ние трябва да отидем някъде в сграда. Ние сме убедени, че далеч по-смислено и полезно за всички е обратното - да поканим социалната среда при нас… Смисълът е да се смесим…

В същото време в предложението за Национална здравна карта нищо не се споменава за рехабилитацията на психично болните, която и в момента не се финансира. В русенския център са създали 7 групи, в които се занимават близо 110 души. Д-р Теменужка Матева: Изобщо за рехабилитация на психично болните аз никъде не прочетох. Имаше за физиотерапия… Ние участваме в програми и проекти, с които се финансираме и колегите са единодушни, че ще си поддържаме рехабилитацията, защото ползата от нея е огромна.

Русенските лекари смятат, че от Националния център по обществено здраве трябва да изнесат предложението си за закриване на психиатричните центрове за обществено обсъждане и задължително преди това да се срещнат както с лекарите, така и с пациентите и техните близки.

Русенските лекари се притесняват и какво ще стане с детския център, който е единственият извън столицата. Дневният му стационар се посещава от 35 деца. В него работят 2 детски психиатри от общо 8 в цялата страна и още психолог и логопед.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари