Провинция в Канада въвежда 12 570 долара безусловен базов доход

0
В следващите няколко месеца ще бъдат избрани 4 хил. души от провинция Онтарио
В следващите няколко месеца ще бъдат избрани 4 хил. души от провинция Онтарио

Властите на най-населената провинция в Канада Онтарио представиха детайли по въвеждането на безусловен базов доход.

Около 4 хил. бедни канадци в продължение на три години без никакви договорни задължения ще получават от държавата до 12 570 долара годишно. В следващите няколко месеца на случаен принцип ще бъдат избрани 4 хил. души от град Хамилтън, Тъндър Бей и Линдзи (Онтарио), пише Economic.

Според условията на експеримента в него ще могат да участват граждани на възраст между 18 и 64 години, ангажирани в нископлатени работни места, временна работа или живеещи от социални помощи.

В продължение на три години участниците ще получават ежегодно определена сума, която да удовлетвори основните им нужди – 12 570 долара на човек и 17 000 за женени двойки. Всеки може да се оттегли от експеримента по всяко време.

Ние живеем в нов свят с нови предизвикателства. Започвайки с технологиите и заканите на Тръмп, сега е времето на несигурност и промяна”, заяви премиерът Онтарио Катлийн Уин, представяйки подробностите по проекта. „Но ние не трябва да се отстъпваме, правителството не трябва да се придържа към статуквото или да бяга от отговорност ". Своята отговорност властите на Онтарио виждат като осигурят добър стандарт на живот на населението с ниски доходи в провинцията.

Коментирайки условията на експеримента Уин заяви: "Това със сигурност не е безумна сума. Но нашата цел е ясна. Искаме да разберем дали безусловният базов доход ще промени живота на хората към по-добро. Дали този подход ще им позволи да започнат да реализират своя потенциал." Докато участниците не трябва да докладват разходите си, властите ще се погрижат за това да разберат за какви нужди са изразходвани тези пари: за здравеопазване, образование, за жилища или нещо друго. Експерименталните резултати ще бъдат анализирани от експерти и публикувани през 2020 г.

Канада не е първата страна, която започва този социален експеримент. През януари тази година стартира двугодишен проект във Финландия. Там 2000 безработни получават около 600 долара на месец от Държавната агенция за социално осигуряване. Подобен експеримент се готви и в Холандия. На нивото на частни и обществени инициативи безусловен базов доход сега се тества в Берлин и Ливорно, както и в няколко държави в Африка и в Индия.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари