Проверяват за винетки в цялата страна

0
Ако шофьорът не плати в двуседмичен срок компенсаторна такса от 70 лева за липса на винетка, ще трябва да плати глоба от 300 лева
Ако шофьорът не плати в двуседмичен срок компенсаторна такса от 70 лева за липса на винетка, ще трябва да плати глоба от 300 лева Снимка: БГНЕС

Ако шофьорът не плати в двуседмичен срок компенсаторна такса от 70 лева за липса на винетка, ще трябва да плати глоба от 300 лева

Текат масови проверки за електронни винетки в цялата страна.

95 мобилни екипа на националното Тол управление, както и стационарните им камери ще следят за изтичащите само през този месец над 320 000 годишни винетки.

Божидар Чолаков си купил електронна винетка през декември и така не успял да се възползва от 10-процентното намаление на цените им през новата 2023 година.

"Просто си купих друга кола и нямаше как да не купя винетка...с 10 лв. нагоре и надолу тя е все тая", казва пред БНТ Божидар Чолаков.

Професионалният шофьор Николай Радев ще поднови своя стикер през март, но за новата година си пожелава по-добре поддържани пътища.

"- Зарадва ли ви новината, че има нови цени – по-евтини са?

- Не особено. Не е кой знае какво намалението. Пътувам всеки ден - ето една "Витиня" я чакахме, даже не е отворена нацяло сега. Там минавахме по стария път - навсякъде са зле, навсякъде, абсолютно навсякъде!", смята той.

От началото на годината цената на годишната винетка вече е 87 лв., на тримесечната – 48 лв., на месечната - 27лева. Седмичната струва 13 лв., а уикенд стикерът е 9 лв.

Електронни винетки могат да се купят от сайта bgtoll.bg, през мобилното приложение, от гишета на граничните пунктове и в областните пътни управления, през мобилните оператори. Повечето бензиностанции също продават стикери на касите или чрез терминали за самотаксуване.

Санкцията при липса на винетка е компенсаторна такса от 70 лв., които водачът трябва да плати веднага.

"Ако водачът не плати, му се връчва акт за установяване на административно нарушение. След връчването на акта има възможност в 14-дневен срок да плати компенсаторната такса по банков път, която е 70 лева, посочвайки в платежното нареждане номера на акта за установяване на административно нарушение", обяснява Георги Темелков – директор на дирекция "Национално ТОЛ управление" към АПИ.

Ако водачът не плати в двуседмичен срок тази компенсаторна такса, ще трябва да плати глоба от 300 лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари