Проверяват версия за умишлен палеж на бързия влак София - Варна

0
След инцидента въвеждат противопожарни системи в пътническите вагони
След инцидента въвеждат противопожарни системи в пътническите вагони Снимка: БНТ / стоп кадър

След инцидента въвеждат противопожарни системи в пътническите вагони

Проверяват версия за умишлен палеж на бързия влак между Варна и София, при който край Каспичан бяха изпепелени два вагона. Това заявиха от транспортното министерство за БНТ.

Проверките до момента не са открили грешки в действията на служителите на БДЖ и Национална Компания Железопътна Инфраструктура (НКЖИ). След инцидента въвеждат противопожарни системи в пътническите вагони.

Пожарът се разследва от три комисии на прокуратурата, НКЖИ и независими експерти. Все още не е ясна конкретната причина, огледите на вагоните продължават. Според заместник-министъра на транспорта Красимир Папукчийски не е изключено огънят да е тръгнал от тоалетната заради неизгасена цигара. Версията за умишлен палеж също не се изключва. Двата вагона са изгорели в рамките на 20 минути. 

"От придвижването на влака от гара Каспичан до настъпването на събитието е изключително малко в рамките на три километра, или около три минути, което показва, че не може за толкова кратко време да се генерира такова силно възпламеняване. Не на последно място трябва да отчетем, че по време на движението на влака е бил доста сериозен и вятърът", уточни Папукчийски.

Щетите от пожара са на стойност около три милиона лева. За да се избегнат подобни инциденти от транспортното министерство предвиждат оттук нататък всички вагони, които влизат за ремонт и модернизация да имат противопожарна система. Датчик за пушек ще има и в скритите помещения - шкафовете, където има електрически апарати, и тоалетните. Тази инвестиция ще влезе в рамките на плана за модернизация на старите вагони. 

"От днес съм разпоредил на БДЖ навсякъде, където няма визуален поглед от страна на кондуктора от елементите на вагона да бъдат поставени датчици за информация за генериране на дим", допълни заместник-министърът.

При сегашния вагонен състав 15 процента имат тази система . При останалите 85 процента в момента се разчита основно на бдителността на кондуктора и машинистите. На този фон данните показват, че средната възраст на всички вагони в състава на БДЖ е 32 години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Строго Замислен
    Редно да се обобщи,анализира и сглоби думата "диверсия" и самото явление и понятие което май отдавна не е на дневен ред в комисията по сигурността.Забравихте диверсията и саботажа като оръжие на опоненти,вражески страни и конкуренция.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари