Проведе се Национален конкурс "Неоткрити, красиви надежди"

0
Трудът на потребителите и ръководителите от защитените жилища за хора с умствена изостаналост бе достойно оценен
Трудът на потребителите и ръководителите от защитените жилища за хора с умствена изостаналост бе достойно оценен

И тази година трудът на потребителите и ръководителите от защитените жилища за хора с умствена изостаналост при фондация „Приятелска подкрепа“ бе достойно оценен на Х Национален конкурс „НЕОТКРИТИ, КРАСИВИ НАДЕЖДИ“ Шумен 2016.

За представяне на обичая „Вардене на кваса“ потребителите бяха класирани на II място за колективно  изпълнение след много голяма конкуренция. На Светлана Близнакова – потребител в защитено жилище за солово изпълнение,  бе връчена индивидуалната награда „КРИЛЕ ЗА МЕЧТИ“ в категория „Принос към художествената програма“. Индивидуалната награда „СВЕТЛО СЪРЦЕ“ в категория „За принос към сценични изяви на хора с ментални увреждания” бе спечелена от Снежанка Кръстева – психолог в защитените жилища и сценарист и художествен ръководител..

Само в Русенско и отчасти в Разградско е познат обичаят „Вардене на кваса”. Изпълнението му се пази в тайна. За лек и магия в нощта срещу празника Игнажден, моми и жени се събират в една къща и замесват тесто, в което поставяли магьоснически билки. Дванадесет нощи до Васильовден тестото се пази. Последната сутрин поделят кваса между участничките, които го пазят строго за себе си и своя дом, вярвайки, че той защитава от зли духове, магии и болести. Самата баба Тонка е участвала в такъв обред. 

Участниците в ателие „Фолклор”  към защитените жилища”  не само представиха града ни достойно, но и показаха един малко познат български обред.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари