Провал на преврата в Турция

0
В армията ще бъде извършена чистка, заяви президентът Реджеп Ердоган в реч към народа
В армията ще бъде извършена чистка, заяви президентът Реджеп Ердоган в реч към народа Видео: Нова телевизия

Около 30 турски войници, участвали в опита за държавен преврат, са предали оръжията си, след като са били обградени от въоръжена полиция на площад „Таксим“ в Истанбул, предаде Ройтерс, цитиран от Нова телевизия.

Над 130 души са арестувани, съобщи Анадолската агенция. Според Ал Джазира в него са участвали 400-500 офицери с чинове полковник и подполковник.

Убит е генерал.

Властите уточниха, че ситуацията в страната постепенно се връща под контрол, като в близките часове ще бъде напълно нормализирана. Равносметката според прокуратурата – поне шестима са убити в Истанбул, а 42-ма, 17 от тях полицаи и цивилни - в Анкара.

В армията ще бъде извършена чистка”, заяви президентът Реджеп Ердоган в реч към народа след завръщането си в Истанбул.

По-рано правосъдният министър Бекир Боздаг заяви, че опитът за преврат е предприет от членовете на движението „Хизмет“, създадено от Фетулах Гюлен, обвиняван в антиправителствена дейност. Гюлен живее в изгнание в САЩ.

Ердоган призова гражданите да останат по улиците, докато войските не се върнат в казармите. Президентът потвърди, че се е намирал в курорта „Мармарис”, когато е започвал превратът. Той каза, че самолети на метежниците се опитвали да бомбардират резиденцията му.

Веднага, след като е напуснал хотела, сградата е била бомбардирана, явно с убеждението, че той е още там. Ердоган коментира, че кръжащите в момента над летището изтребители F-16 имат за цел да не допуснат нормалните хора да излетят или кацнат, но и с това излагат на опасност държавния глава. Той съобщи, че метежниците са пленили главния секретар на кабинета му Фахри Касърга и че той продължава да е в техните ръце.

Международното летище “Ататюрк” в Истанбул възобновява работата си. Всички полети ще се извършва в обичаен режим от 6.00 ч. местно време.

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари