Проучване: Пушенето на електронни цигари увеличава риска от кариеси

0
Анализирани са данни на над 13 000 пациенти на възраст над 16 години
Анализирани са данни на над 13 000 пациенти на възраст над 16 години

Анализирани са данни на над 13 000 пациенти на възраст над 16 години

Учени от Университета "Тъфтс" описаха влиянието на електронните цигари върху здравето на зъбите. Резултатите от изследването са представени в The Journal of the American Dental Association. Авторите подчертават, че тяхната работа е първата, която изследва връзката между електронните цигари с повишен риск от кариес. За целта са анализирани данни на над 13 000 пациенти на възраст над 16 години, които са били лекувани в дентални клиники през 2019-2022 г. Около 79% от пушачите на електронни цигари са категоризирани като високорискови за кариес, в сравнение с близо 60% от контролната група.

Експертите обаче добавиха, че откритията нямат 100% доказателства за тази връзка, въпреки че илюстрират определен модел. Планирани са допълнителни проучвания за потвърждаване на получената информация, в които е необходимо да се проучи как пушенето на електронната цигара влияе върху микробиологията на слюнката, информира БГНЕС.

Освен това трябва да се въведат проучвания за употребата на електронни цигари в медицинската история на пациента. Изследователите препоръчват това и на детските зъболекари, тъй като използването на електронните цигари сред подрастващите непрекъснато нараства. Такива пациенти трябва да предприемат по-сериозен подход към лечението и профилактиката на кариеса, включително използването на пасти за зъби и изплаквания с флуор и да увеличат броя на посещенията в стоматологичния кабинет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари