Проучване: Над 60% от българите смятат, че има корупция в здравеопазването

1
Анализът на информацията показва още, че в сферата има натрупани проблеми през годините, сред които недостиг на персонал, лоша материална база, ниска здравна култура
Анализът на информацията показва още, че в сферата има натрупани проблеми през годините, сред които недостиг на персонал, лоша материална база, ниска здравна култура

Над 60% от българските граждани определят здравната система като една от сферите с най-високи нива на корупционни практики, сочат данни от национално представително проучване, проведено от социологическа агенция „Глобал метрикс“ по поръчка на Българския институт за правни инициативи

Участници в проучването са общо 1048 граждани от цялата страна в периода 14 - 26 май т.г., информира bTV.

56% от анкетираните казват, че корупцията в здравния сектор е свързана както с обществените поръчки, така е и част от процеса на предоставяне на здравни услуги.

Други 17% смятат, че корупцията е свързана само с предоставянето на здравни услуги, а 16% са на мнение, че корупционните практики са основно при прилагане на Закона за обществените поръчки.

16% от анкетираните посочват, че са били свидетели или са станали жертва на корупция в здравеопазването, но малък дял от тях подават сигнал за това.

Над 95% от анкетираните са склонни да твърдят, че НЗОК се източва, като 61% посочват, че това е практика във всички болници. 14% отбелязват, че това е предимно при държавните лечебни заведения.

Над една трета от анкетираните казват, че в болниците се правят и назначават ненужни прегледи.

На 10% от анкетираните са им били искани пари извън регламентираните такси за лечение в държавна болница, докато в частните в тази ситуация са попадали едва три процента.

Анализът на информацията показва още, че в сферата има натрупани проблеми през годините, сред които недостиг на персонал, лоша материална база в някои лечебни заведения, неглижиране на хроничните заболявания и ниска здравна култура на гражданите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари