Проучване: Миенето на зъби предпазва от заразяване с COVID-19

0
Водата за уста неутрализира почти 100% SARS-CoV-2 в рамките на две минути
Водата за уста неутрализира почти 100% SARS-CoV-2 в рамките на две минути

Водата за уста неутрализира почти 100% SARS-CoV-2 в рамките на две минути

Паста за зъби, съдържаща цинк и калаен флуорид и вода за уста с цетилпиридиниев хлорид, неутрализира почти 100% SARS-CoV-2 в рамките на две минути. 

Това се доказва от резултатите от проучвания, поръчани от производителите на известна паста за зъби, съобщава ТАСС, цитиран от Actualno.

Проучването е проведено от специалисти от Университетското училище по обществено здраве в Ню Джърси (САЩ) и е завършено през октомври тази година. Учените са стигнали до извода, че някои марки паста за зъби, поради особеностите на техния химичен състав, са в състояние да неутрализират новия коронавирус с 99,9% в рамките на две минути след употреба.

Миенето на зъбите и изплакването на устата не е начин за лечение или защита на човек от инфекция, но те могат да помогнат за намаляване на риска от предаване на коронавирус и забавяне на разпространението му. Пастата и водата за уста допълват личните предпазни средства, като маски за лице, социално дистанциране и чести измиване на ръцете, обясняват медици. Университетските специалисти проведоха клинични изпитвания на паста за зъби и вода за уста с участието на 50 доброволци измежду заразените с коронавирус. Предварителните резултати показват, че химически дефинираната паста и течност могат да намалят концентрацията на вируса в устата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари