Проучване: Антителата спадат бързо след инфекция с COVID-19

0
Броят на хората, които са дали положителен тест за наличие на антитела, е спаднал с повече от една четвърт
Броят на хората, които са дали положителен тест за наличие на антитела, е спаднал с повече от една четвърт

Броят на хората, които са дали положителен тест за наличие на антитела, е спаднал с повече от една четвърт

Нивата на антитела срещу коронавируса се понижават твърде бързо след прекарване на инфекцията, показа изследване на Имперския колеж в Лондон, цитирано от BBC.

Резултатите сочат, че броят на хората, които са дали положителен тест за наличие на антитела, е спаднал с повече от една четвърт (26%) в периода от три месеца между юни и септември.

Повече от 350 000 души в Англия са се включили досега в научното изследване REACT-2. В първия кръг от тестването в края на юни при 60 на 1000 пациенти са засечени антитела. При повторното взимане на проби през септември обаче само 44 на 1000 души са имали положителна проба.

Спадът е най-значителен при пациентите над 65-годишна възраст в сравнение с по-младите, както и при тези, които са изкарали инфекцията с леки симптоми в сравнение с по-тежко преболедувалите.

Броят на медицинските работници, при които антителата са се задържали, остава сравнително висок. Според учените това се дължи на честото излагане на вируса.

Антителата са важна част от имунната система при предпазването на клетките на тялото от навлизане на вируса. Затова и въз основа на заключенията от проучването лондонският екип предупреждава за възможността от заразяване с вируса няколко пъти.

Все още не е напълно изяснено какъв е ефектът на бързото намаляване на антителата срещу коронавируса. Има и други елементи на имунната система като Т-клетките, които могат директно да убият клетките, които са заразени с ДНК-то на вируса.

Все още има малко потвърдени случаи на повторно заразяване с Covid-19 в света. Според учените това може да се дължи на имунитета, който започва да отшумява едва сега от началото на пандемията през март.

Откритията на имунолозите от Имперския колеж не омаловажават нуждата от ваксина. Те твърдят, че може да е по-ефективна в изграждането на имунитет от самото заболяване. В комбинация с резултатите от изследването обаче те предупреждават, че при някои хора може да се налага подновяване на ваксинацията, ако имунитетът им избледнява с времето.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари