"Противно и непочтено": Какво се случи пред дома на саксонската здравна министърка

0
В Германия се наблюдава все по-силна радикализация на антиваксърите срещу ваксинираните
В Германия се наблюдава все по-силна радикализация на антиваксърите срещу ваксинираните Снимка: Дойче Веле, архив

Протестите срещу мерките, въведени заради коронавируса, стават все по-агресивни

Десни екстремисти и антиваксъри сплашват хора пред лекарски кабинети и заплашват политици, които се ангажират в борбата срещу пандемията, пише Сабине Кинкарц в Дойче Веле. 

Петък вечер. Групичка от около 30 души заобикаля частния дом на здравната министърка на провинция Саксония Петра Кьопинг в град Грима. Някои от тях носят факли, други - плакати. Със силни викове и свирки протестират срещу ограниченията, въведени за борба срещу пандемията и срещу евентуално задължително ваксиниране.

Министърката вика полицията, а събралите се правят опит да се укрият от органите на реда. Полицаите успяват да проверяват данните за самоличност на 25 души. Те претърсват и 15 автомобила. Междувременно са заведени следствени действия от страна на прокуратурата и държавните органи за сигурност.

"Сплашват хората, които взимат решения"

Демонстрантите са се организирали чрез съобщения в месинджъра Телеграм, невинно обозначавайки сборището пред дома на министърката като "посещение на граждани" и "разходка". Правителството на федералната провинция Саксония обаче смята, че в случая е прекрачена границата на допустимото с цел да "се сплашват хората, които взимат решения".

"Да се критикува по същина е напълно легитимно", казва министърката Кьопинг. "Винаги съм готова за диалог, но да се организират факелни шествия пред дома ми е нещо противно и непочтено", добавя тя.

Според Кьопинг, акцията пред дома ѝ не е изолиран случай, а говори за "организирани опити за сплашване от страна на десни екстремисти и хора, които вярват в конспиративни теории", каквито междувременно се наблюдават и пред лекарски кабинети, ваксинационни центрове и болници. Заплахи се отправят и срещу кметове и други лица, които се ангажират в борбата срещу пандемията.

Протестите стават все по-агресивни

Факелното шествие в Саксония предизвика възмущение в цяла Германия. "Това са методи, измислени от СА", каза министър-председателят на Баден-Вюртемберг Винфрид Кречман (СА са щурмоваците на националсоциалистите - б.ред.). Лидерът на социалдемократите (ГСДП) Норберт-Валтер Борянс нарече събитията пред дома на Петра Кьопинг "фашизоидни". Според него, те нямат "нищо общо с прояви на загриженост и порив към свобода". Генералният секретар на ГСДП Ларс Клингбайл настоява за правни последствия. "Не може десни заговорници и антиваксъри да заплашват политици с факли пред домовете им. Тук е премината границата на свободното изразяване на мнения. Правовата държава трябва да отговори с цялата твърдост на закона, има нужда почтените хора в нашата страна да покажат, че не приемат подобни неща", каза Клингбайл.

Саксонският вицепремиер Волфрам Гюнтер говори за табу, което е било нарушено: "Окуражени от това, че антиваксърите често демонстрират из саксонските градове, без да бъдат ограничавани, разни десни екстремисти и хора, отричащи коронавируса, стават все по-нагли и се радикализират".

И действително: напоследък се забелязва подобна радикализация в средите на противниците на ваксините и отричащите вируса, усеща се и радикализация на десните екстремисти. В различни чатове в Телеграм се разпространяват все по-агресивни призиви.

Какво се случва в Саксония

Провинция Саксония е с най-висок брой нови инфекции и с най-ниско ниво на ваксинации в Германия. Затова масовите мероприятия там бяха ограничени. Разрешени са събирания на най-много 10 души, но напоследък из саксонските градове на няколко пъти преминаха протестни демонстрации с по няколкостотин участници. Полицията досега се намесваше в много редки случаи.

Водеща в мобилизацията на подобни протести е групировката "Свободна Саксония", която през февруари се организира в партия. Официално тя е категоризирана като дясноекстремистка, някои от нейните основатели отдавна са активни дейци в дясноекстремистките среди.

Каналът на "Свободна Саксония" в Телеграм има в момента над 91 000 абоната. Те коментират яростно повишаващите се инфекции и ограничителните мерки срещу пандемията. Говори се дори за революция, а към полицията и армията се отправят призиви да се присъединят към протестите срещу коронавируса. Полицаите, които контролират спазването на мерките срещу пандемията, биват наричани "Костапо" (CoStaPo, съкратено от Corona-Staatspolizei, в превод корона-държавна полиция) - а това е явен намек, че органите на реда се държат като тайната полиция на националсоциалистите - Гестапо. А срещу министър-председателя на Саксония Михаел Кречман същите среди отдавна отправят заплахи за убийство.

Както Кречман, така и други политици настояват за законови мерки срещу разпространяването на зловредна пропаганда, омраза и подстрекателства в мрежите. От февруари 2022 година социалните мрежи ще са вече задължени да съобщават на Федералната криминална служба за всички съдържания, противоречащи на законите, но месинджърите са изключени от тази мярка. Това е пропуск, който следва да се запълни - настояват вътрешните министри на федералните провинции. Необходима е спешна промяна. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари