Протестите навършиха 50 дни

0
Няколко оставки, едно признание и малко странични ефекти
Няколко оставки, едно признание и малко странични ефекти Снимка: БТА

Няколко оставки, едно признание и малко странични ефекти

Промени в кабинета, свален шеф на НСО, уволнени охранители, наказани полицаи, проверки на имота на ДПС в Росенец, признание за влиянието на депутата Делян Пеевски в управлението. Това са все резултати от протестите, които днес навършват 50 дни. Не е малко, но участниците искат друго: оставката на целия кабинет и на главния прокурор.

Свободна Европа разказва какво се случи от 9 юли до днес.

ДПС, плажът, “летните сараи”

Два дни преди да започнат протестите лидерът на извънпарламентарната “Да, България” Христо Иванов се опита да стигне с лодка до държавен плаж, но беше избутан обратно в морето от мъже, които не се представиха. Плажът е точно до частен имот, ползван като резиденция от почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Иванов искаше да илюстрира своята теза, че Доган има непризната власт в управлението на страната и никоя институция не смее да му се противопостави. Затова той излъчваше случващото се на живо в социалните мрежи. Така се видя, че полицаите, повикани по сигнал на Иванов, взимат личните данни на потърпевшия, но не и на непознатите мъже.

В следващите 37 дни на ежедневни протести настъпиха шест събития: президентът призна, че мъжете, избутали Иванов от държавна собственост, са от НСО; двама от тях бяха уволнени, а други четирима – наказани; шефът на НСО подаде оставка, държавната охрана на Доган (както и на депутата от ДПС Делян Пеевски) беше свалена; прокуратурата заключи, че има “данни за престъпление” около имота, ползван от ДПС; общината в Бургас си върна собствеността, върху част от земята; ГЕРБ и “Обединени патриоти” обещаха промени в закона за НСО, които да върнат президента правото наистина да контролира това, което се извършва от институцията, след като тя по закон е под негово ръководство.

Как беше по-рано

Журналисти многократно са завали два въпроса за НСО – кои хора без държавен пост се охраняват от службата и на какво основание. Отговор не е даван с аргумента, че тази информация е секретна. Тя стана такава с промените в Закона в НСО, които бяха многократно критикувани, но критиките не породиха промяна. До прокуратурата са изпращани много сигнали за нередности около имуществото на Ахмед Доган и на депутата Делян Пеевски, но проверки никога не са правени. Сегашната проверка с “данни за престъпление” е за имущество, което официално не принадлежи на Доган (имотът в “Росенец”).

Признанието “Пеевски”

На шестия ден от протестите координаторите на ГЕРБ поискаха от Борисов да уволни трима министри, за "да се опровергаят внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски". Това бяха министрите на икономиката Владислав Горанов, на икономиката Емил Караниколов и на вътрешните работи Младен Маринов. Оставките им първо бяха поискани от Борисов, после изоставени, а доста по-късно министрите бяха и сменени, но това, което се запомни по-добре, е връзката, която координаторите бяха направили между депутата от ДПС и тримата министри.

На 16 юли двамата водещи лидери в страната – премиерът Борисов и президентът Радев – заговориха за депутата от ДПС Делян Пеевски като за човек, който участва в управлението, без формално да е свързан с него.

Според премиера “Шиши” е “редил служебното правителство” на президента Радев. От правителствената информационна служба потвърдиха, че с името Шиши премиерът е означил депутата Делян Пеевски.

Според президента Радев “друг е давал, в случая премиерът, огромни обществени поръчки за милиарди на Шиши, друг е пушил пури, друг е раздавал банки”.

Как беше по-рано

Назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС през 2013 г. доведе до повече от 400 дни на протести, независимо от това, че назначението беше анулирано за броени дни. Протестиращите искаха да научат името на човека, предложил Пеевски, но не го получиха от тогавашното правителство на Сергей Станишев, извършило назначенията. Ситуацията се повтори със следващите две правителства на Борисов. Премиерът беше многократно питан за връзката на Пеевски с управлението и винаги е отговарял по един и същи начин – че за него Пеевски е “депутат от ДПС”.

Интересът към Пеевски датира от първите години на 20-и век, когато той придоби много медии, печатница и дистрибуторска мрежа, без да е ясен произходът на парите. По-късно стана ясно, че той е получавал кредити от фалиралата КТБ, без никога да е разпитван по делото.

Критиците на Пеевски са единствените, които са го определяли като Шиши, и то само в социалните мрежи.

Промените в кабинета

На 17-ия ден от протестите Бойко Борисов смени или размени общо петима министри – на икономиката, на финансите, на здравеопазването, на туризма и на вътрешните работи. Между тях има само една оставка, която протестиращите са искали персонално, макар и да настояват на смяна на целия кабинет: тази на Владислав Горанов.

По-рано министърът (а също и премиерът Борисов) беше обвинен от хазартния бос Васил Божков в това, че е получавал пари срещу осигуряването на удобно законодателство. Горанов трябваше да обясни и защо не е осигурил събирането на 700 млн лева такси от организаторите на хазартни игри.

Как беше по-рано

Министър Горанов беше критикуван за контактите си с Васил Божков още от началото на тази година, когато хазартният бос се укри в Дубай и започна оттам да публикува своя уличаваща кореспонденция с Горанов. Преди години Горанов беше обвиняван от опозицията и в това, че че живее в апартамента на бизнесмен, без да плаща наем. Министърът каза, че това е апартамент на кръстника му. Антикорупционната комисия не видя нередност в това, а проверката на прокуратурата още е с неясен резултат. През 2019 г. Подчинената на Горанов НАП допусна изтичане на данните на милиони българи, но това също не се отрази на кариерата му.

Странични ефекти

Протестите доведоха и до странични ефекти - премиерът предложи нова конституция и свикване на Велико народно събрание, а прокуратурата определи като нарушение на върховенството на закона критиките срещу нея. Първото води до бавна процедура, която да задържи правителството на власт, а второто по-скоро илюстрира мотивите, с които протестите искат оставката на главния прокурор.

През това време демонстрациите не спират, макар и да са осезаемо по-малобройни. Те преминаха през "пиене на кафе" с Делян Пеевски и "масово ходене на плаж", а сега съжителстват с разнообразни акции от типа на блокиране на кръстовища и сгради, рисуване на арт колажи по улиците, празнуване на рождения ден на Пеевски и замеряне на министерския съвет с памперси, яйца, домати и тоалетна хартия. На 2 септември се очаква "най-големият протест". На този ден от ГЕРБ смятат да внесат проекта си за нова конституция. Дотогава трябва да са събрали 120 гласа парламентарна подкрепа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари