Протестиращите: Няма да позволим да бъдем подкупени

5
„Да, България!” донесоха чували с евра пред вила "Секвоя" в Бояна
„Да, България!” донесоха чували с евра пред вила "Секвоя" в Бояна Снимка: БГНЕС

20 дни недоволството от правителството на Бойко Борисов не стихва

Протестиращите иска оставка и на главния прокурор Иван Гешев и провеждане на честни избори. Множеството скандира “оставка” под прозорците на Министерски съвет. Пространството в т.нар. “триъгълник на властта” е блокирано, предаде БГНЕС.

Протестът протича мирно, хората скандират, надуват свирки и вувузели. Полицейското присъствие е засилено както всяка вечер.

От площада недоволните са категорични, че няма да позволят да бъдат “купени” и подкупени, визирайки последните антикризисни мерки, гласувани днес от кабинета.

Ораторите от т.нар. “отровно трио” се заканиха от трибуната на протеста, че утре – сряда, ще е денят Х за управлението.

По-рано представители и привърженици на „Да, България!” проведоха протестна акция, озаглавена като „масов следствен експеримент” пред правителствената вила “Секвоя” в квартал Бояна.

От младежката организация на „Да, България!” донесоха няколко чувала с евровбанкноти, илюстрирани с лика на премиера Бойко Борисов и имитация на златни кюлчета. Банкнотите са от по 500 евро, а протестиращите заявиха, че искат да видят дали могат да ги внесат вътре чрез НСО – така, както по думите им са внесени и банкнотите от снимките от нощното шкафче на премиера.

„Искам законност, ред и прозрачно управление”, заяви Линда Христова, която бе на протеста в Бояна. Тя посочи, че не знае дали разпространените снимки от нощното шкафче на премиера са истински, има органи, които трябва да установят това, но по думите ѝ е притеснителен фактът, че тези институции нищо не правят.

Да провери как протича “следственият експеримент” дойде и лидерът на партията Христо Иванов. Той призова хората да излязат на големия протест обявен за сряда като национален.

„Записът, който излезе и не се разследва, няма никакви действия. Снимките с необясними суми пари, за които няма никакви публично известни действия на прокуратурата, вече 40 дни. От една страна имаме нещо, което показва как България се управлява – имаме този манифест на простотията, който чуваме в този запис, манифест на лъжата по отношение на европейските пари. Имаме разказ за това как планират съвместно операции Гешев, Борисов и Цацаров и затова няма разследване. Даже се наложи американска експертиза да потвърди автентичността на този запис, а не българските власти да направят това”, каза Иванов.

Той припомни обаче, че искането за оставка на Бойко Борисов и Иван Гешев остава.

Иванов призова властите да обяснят как така в премиерската стая има суми в размер, според журналистически оценки, от половин до 2 млн. евро, суми, които премиерът не би могъл да обясни.

„За всичко това няма разследване. Гешев, когато действа срещу свой опонент, като президента, колко бързо прокуратурата пуска всичко, което е намерила. Когато става дума за премиера, има пълно мълчание. Това мълчание е заредено със зависимост. Всички знаем, че във всеки един момент прокуратурата може да си отвори очите и да започне разследване срещу премиера. Това е един от начините, по който се управлява България от хора, които са в зависимост, от хора, които са „на трупчета“. Тук този модел на корупция, на липса на разследване, на поставяне на хора в зависимост, липса на обяснение и отчетност е концентрирано на едно място и ние искаме да го покажем“, обясни той.

Иванов каза още, че не е вярно твърдението на новия министър на икономиката Лъчезар Борисов, че не е било необходимо одобрението на надзорния съвет на ББР за отпускането на заем от 75 млн. лв. на колекторска фирма, което доведе до отстраняване на предишното ръководство на банката.

„Новият министър на икономиката лъже или не е чел Устава на Българската банка за развитие, където пише, че въпросната сделка за 75 млн. лв. е станала с одобрение на управителния съвет, на който председател е бил министърът. Днес той излъга в ефир, че за такива сделки не се иска одобрение на надзорния съвет“, коментира той и добави, че Лъчезар Борисов е „пластелиново човече“ на Делян Пеевски. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари