Протестиращите ни излагат като Бай Ганьо пред Европа

0
Росен Плевнелиев: В обществото не трябва да има такова напрежение
Росен Плевнелиев: В обществото не трябва да има такова напрежение Снимка: БГНЕС

Ползите от това, че България председателства Съвета на ЕС са огромни, а страната ни вече бере плодовете на председателството. 

Това заяви пред Нова президентът Росен Плевнелиев. "Прожекторите на света са насочени към нас", допълни Плевнелиев.

"Всеки протест, доколкото е законен и демократичен, трябва да бъде проведен."

По този начин Плевнелиев коментира 9-те протеста, предвидени за днес, които ще съпътстват официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС. По думите му в обществото не трябва да има такова напрежение. "Трябва да кажем край на партизирането, за да покажем най-доброто от себе си. Същевременно, от времето на Бай Ганьо до днес ние българите като че ли искаме да покажем на Европа и света най-лошото от себе си. Много ми се иска това да не е така", допълни Плевнелиев.

Според бившия държавен глава днешните протести за и против изграждането на втори лифт в Банско са абсолютно безсмислено противопоставяне. 

"Банско трябва да има втора кабинка", отсече Плевнелиев и допълни, че обществото по тези планински райони, които са едни от най-бедните и изолирани райони, заслужават да имат право да развиват ски туризъм, както това се прави в Австрия и в Швейцария.

"Тези протести не са символ на бъдещи политически действия, но ни казват нещо важно - те са символ на ниското доверие на гражданите към институциите."

Според Плевнелиев обществото няма доверие нито в институциите, нито в политиките, които страната ни прави и това недоверие е заслужено, защото хората не са видели напредък в много отношения, сред които здравеопазването, правораздаването и други.

Относно ветото на президента Румен Радев върху антикорупционния закон, което вчера беше разгледано и отхвърлено от правна комисия, Плевнелиев обясни, че Радев има своите аргументи за налагането на това вето. "Длъжни сме да ги чуем. С някои съм съгласен, с други - не", посочи Плевнелиев. "Аз искрено вярвам в честните намерения на управляващите. Въпросът е в прилагането - какъвто и закон да се направи, той трябва да бъде прилаган, хората искат да видят резултати."

Според Плевнелиев демокрацията се базира на правила, които важат еднакво за всички. "Нашата демокрация се е развила и върви напред, но не със скоростта, с която искахме", тълкува президента и допълни, че е време българите да си дадат сметка, че тази скорост зависи от тях - "зависи от всеки един от нас да не плаща подкуп, аз да не казва после, че държавата ни е корумпирана. Ние, за съжаление, и днес показваме, че все още не сме се разделили с робската психика, че някой друг ще ни реши проблемите".

Попитан за отношенията ни с Турция, Плевнелиев побърза да поздрави премиера Бойко Борисов. По думите му всичко, което прави Борисов по отношение на Турция и Балканите като цяло, е добро за България. "България е единствената страна на Балканите, която търси приятелство и добросъседство." Относно Турция и отношенията ни с южната съседка Плевнелиев обясни, че "Турция е пазителят на европейския замък, на портите". Турция е наш съсед и винаги ще бъде наш съсед - България е задължена да има добри отношения със съседите си, категоричен бе бившият държавен глава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари