Протестиращи в Хонгконг разбиха парламента и сложиха британското колониално знаме

0

Група протестиращи в Хонконг успя да проникне в сградата на законодателния орган, след като са счупили прозорците и унищожили металните заграждения, предаде АФП.

Полицията по всяка вероятност е отстъпила пред протестиращите, за да избегне конфронтация или ескалация на напрежението.

Телевизионен канал в Хонконг излъчи кадри как демонстранти с каски преминават през контролно-пропусквателен пункт и продължават като разбиват метални врати, за да се опитат да достигнат по-навътре в сградата.

Десетки маскирани протестиращи, повечето размахващи импровизирани щитове, проникнаха в Законодателния съвет, след като в продължение на часове го атакуваха. Това се вижда от кадри на телевизия Кейбъл нюз, съобщава АФП.

Кадри на CNN показват как гербът на Хонгконг в парламента се унищожава и на негово място се поставя британското колониално знаме.

Силите на реда в сградата, които преди това използваха лютив газ, за да ги отблъснат, очевидно са се изтеглили по-навътре в зданието, посочва АФП.

Междувременно, десетки хиляди други демонстранти преминаха през града с искане за разширяване на демокрацията в деня на 22-ата годишнина от връщането на бившата британска колония на Китай.

Протестиращите изтъкват, че правителството в Хонконг не откликва на исканията им за цялостно оттегляне на спорните закони за екстрадиция и за оставка на регионалния ръководител на Хонконг Кари Лам.

Лам заяви, че ще се постарае да се вслушва по-добре в гласовете на младите хора, но се противопостави на призивите да се оттегли.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари