Протестиращи дейци на културата: Няма разлика в назначенията на Пеевски и Бинев

0
Владимир Люцканов, че са излезли днес, защото искат "Славчо Бинев да си почине".
Владимир Люцканов, че са излезли днес, защото искат "Славчо Бинев да си почине". Видео: БГНЕС

Няколкостотин протестиращи, предимно дейци на културата, известни режисьори, актьори, музиканти, излязоха на протест в центъра на София срещу назначаването на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по култура и медии.

В 14 часа театрали, кинаджии, музиканти, писатели и прочие интелектуалци се събраха в градинката "Кристал", за да изразят несъгласието си с управлението на културните институции и най-вече с назначаването на Слави Бинев в комисията по култура в НС. След като множеството запълни почти напълно знаковата градинка "Кристал", актьорът Йосиф Сърчаджиев, заедно с Владимир Люцканов, поведе хората към парламента с призиви: "Хайде всички с мен". При пристигането пред парламента актьорът стисна юмрук, вдигна ръка във въздуха и заяви: "Със сила и вяра, Бог е с нас. О, Господи, помогни ни!".

Това е повторение на това, което се случи преди година и половина, тоест между назначаването на Делян Пеевски в ДАНС и назначаването на Славчо Бинев за шеф на комисията по култура и медии няма разлика, каза пред БГНЕС Владимир Люцканов, директор на Младежкия театър.

Люцканов каза още, че са излезли днес, защото искат "Славчо Бинев да си почине". "Да отиде да се занимава с това, което му идва отръки, тоест с опростачването на нацията и да ни остави на мира. Мисля, че има по-достойни хора, които да се занимават с тази комисия по култура, ако въобще има нужда от комисия по култура", каза Люцканов.

За изказването от вчера на Бинев, че е най-подготвеният да оглави тази комисия, директорът на Младежкия театър коментира: "Един човек с така изградено тяло, очевидно има подготовка, той е прекарал доста време във фитнес залата, никой не може да му отрече тази подготовка". Влади Люцканов каза още, че назначаването на Бинев е абсолютно логичен завършек на всичко, което управляващите вършат в областта на културата и никой не трябва да е учуден.

Александър Морфов бе категоричен, че няма общи теми, които да обсъжда със Слави Бинев. "За мен това е една парадоксална личност, но в нашата парадоксална държава всичко е възможно. Мисля, че нивото, което той би могъл да достигне е управител на плувен басейн, нищо повече", коментира режисьорът, след като вчера Бинев каза, че бил най-подготвен за поста председател на комисията по култура и медии.

Вчера именитият ни режисьор обяви, че напуска Народния театър "Иван Вазов" в знак на протест срещу управлението на държавата, срещу Слави Бинев, срещу Вежди Рашидов. "Това си е лично негово решение", каза Морфов относно решението си да напусне театъра и обясни, че не подтиква никой да следва стъпките му. "До там сме вече докарани, поне моето лично емоционално състояние не може повече да изтърпи всичко това".

Това е единственият начин, по който аз могъл да протестирам. Културата е поставена в изключително тежко положение, тя никога не е била приоритет за България. Назначаването на лица като този човек е обидно, унизително и гавра с културата на България", каза обичаният режисьор. Според него днешният протест е началото и може би недоволните хора от случващото се в държавата ще станат повече. И режисьорът на "Хъшове" се съгласи със сравнението между избора на Слави Бинев и избора преди години и половина на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Актьорът Валери Йорданов мисли, че примерът на Александър Морфов трябва да се последва. Проблемът е, че малко хора са свободни и силни като Сашо - да го кажат в толкова прав текст, каза театралният и филмов актьор.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари