Протестиращ срещу строежа на "Златен век" спечели дело срещу "Артекс"

0
Твърденията, че фирмата се ползва с политически протекции са законно право на свободно изразяване, приема съдът
Твърденията, че фирмата се ползва с политически протекции са законно право на свободно изразяване, приема съдът Снимка: Investor

Софийският градски съд отхвърли исковете на "Артекс Златен век" ООД и "Артекс инженеринг" АД против Никола Вапцаров от Инициативния комитет "Лозенец" срещу строежа.

Това съобщиха от съда. Освен като строител на небостъргача "Златен век", "Артекс" се прочу преди година и като фирмата, от която Цветан Цветанов си купи изгодно луксозен апартамент.

Двете дружества претендираха за 100 хил. лв. обезщетение, тъй като със свои твърдения Вапцаров е накърнил репутацията и търговското им име. Те бяха засегнати от медийните изяви на Вапцаров, че "според мен "Артекс" се ползват с политически протекции"; "над тях има разпънат политически чадър" ,"… бих се зарадвал, ако един ден им дадат на "Артекс" да построят един огромен блок на остров Белене, 200 етажа, ако искат, и там да раздадат безплатно на всички политици по един апартамент - с най-голямо удоволствие, и с мост само към Румъния".

В случая няма противоправно поведение от страна на Вапцаров. Неговите изявления са мнение с негативна оценка, които не съдържат конкретни факти. Те са упражняване на конституционното право на свободно изразяване, аргументира решението си съдия Радост Бошнакова.

Двете дружества трябва да заплатят 300 лв. разноските по производството и 3500 лв. адвокатски хонорар за защитата на Вапцаров. Решението може да бъде обжалвано пред Софийски апелативен съд.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари