Протести срещу "чипирането" в Гърция

1
5000 гърци протестираха срещу новите лични карти, които ще бъдат въведени в страната
5000 гърци протестираха срещу новите лични карти, които ще бъдат въведени в страната

5000 гърци протестираха срещу новите лични карти, които ще бъдат въведени в страната

В неделя вечер в Солун около 5000 гърци протестираха срещу новите лични карти, които ще бъдат въведени в страната този месец. Причината за протестите са ширещите се конспиративни теории, че картите съдържат чип, който ще позволи на властите да контролират гражданите.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис се опита да успокои общественото мнение, като заяви, че новите карти не съдържат "никакви чипове, камери или подслушващи устройства". Новите карти действително нямат чип, а само машиночитаема лента, която съдържа същата информация, както и досега - име, бащино име, адрес и ръст. Единствената допълнителна информация, кръвната група, е по желание.

Протестите обаче продължават, тъй като мнозина гърци са дълбоко религиозни и смятат, че новите карти са заплаха за тяхната свобода. Атинският архиепископ Йероним заяви, че Светият синод ще излезе с позиция за новите карти до няколко дни и призова към "разсъдливост и разум".

На 10 септември в Солун и в Атина са планирани нови протестни митинги срещу новите лични карти. Организаторите им ги наричат "Не на цифровото електронно робство".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари