Протест "Вън мафията от здравеопазването" ще се проведе в Русе

2
Случаят "Даная" провокира протести и в София, Варна, Пловдив и Хага
Случаят "Даная" провокира протести и в София, Варна, Пловдив и Хага Снимка: БГНЕС / архив

Случаят "Даная" провокира протести и в София, Варна, Пловдив и Хага

Фондация “Даная” организира протест “Вън мафията от здравеопазването” на 16 февруари от 17:00 часа пред Министерския съвет.

А Варна, Пловдив, Русе и Хага (Нидерландия) се включват в протеста по същото време.

Даная е присъда за българското здравеопазване.

Протестът е предизвикан от действията на служители на най-важната спешна болница в България, които наричат себе си лекари, но, вместо да лекуват, заплашват всеки, който иска промяна на затъналата в проблеми и пороци система и който търси истината за смъртта на едно дете.

Този протест трябва да бъде началото на края на мафията, превърнала здравеопазването ни в частен клуб за наказания. И на деца, и на медици!

Лекарите ни не заслужават това петно! Децата ни не заслужават това!

Присъединете се към нас!

Исканията на протеста са:

ПОНАСЯНЕ НА ОТГОВОРНОСТ

- Незабавно отстраняване на директора на УМБАЛСМ „Пирогов“ до приключване на всички проверки в болницата за нарушения в управлението и медицинските дейности.

- Да се изиска становище от Централната комисия по професионална етика на БЛС за предприетите действия относно недопустимите и рушащи авторитета на цялата лекарска гилдия действия и изказвания по време на медицинския съвет на УМБАЛСМ „Пирогов“ на 01.02.2024 г.

ПРАВИЛА ЗА ДОБРА МЕДИЦИНСКА ПРАКТИКА

- Незабавни законодателни промени, които да осигурят изработването на ПРАВИЛАТА ЗА ДОБРА МЕДИЦИНСКА ПРАКТИКА ПО ВСИЧКИ СПЕЦИАЛНОСТИ до края на 2024 г., както и налагане на сериозни санкции за организациите, чието задължение е да изготвят правилата, но не го правят.

СТАНДАРТИ

- Пълна ревизия на съществуващите стандарти по специалности, ангажимент за незабавното им осъвременяване и за изготвяне на всички липсващи стандарти. Прекратяване на порочната практика да се изготвят умишлено некачествени стандарти, които падат при обжалване в съда.

ПОЛИТИКАТА НЯМА МЯСТО В БОЛНИЦИТЕ, ОСТАВЕТЕ ЛЕКАРИТЕ ДА РАБОТЯТ СПОКОЙНО

- Въвеждане на механизъм за публичност, прозрачност и обществен контрол на процедурите за избор на за болнично ръководство.

- Извършване на цялостна ревизия на случващото се в сектора и поемане на ангажимент за създаване на програма за реформа в здравеопазването, поставящо пациента в центъра с цел лечение, базирано на качество, а не на количество и административен формализъм.

Тези искания ще спомогнат за:

- Изграждане на доверие между пациентите и лекарите;

- Превенция срещу предотвратима смърт на деца, но и на възрастни;

- Бърз достъп на децата пациенти в животозастрашаващо състояние до специалисти, мултидисциплинарни екипи, работещи спокойно и уверено с правила, които не допускат и пациентите, и лекарите да станат жертва на системни проблеми и пороци;

- Сериозно повишаване на качеството на медицинските услуги;

- Отношения между лекари и пациенти, основани на взаимно уважение, хуманност и зачитане на личното достойнство;

- Адекватни и бързи решения при нужда от спешно лечение без изкуствени бюрократични пречки.

- Ограничаване на корупцията, нерегламентираните влияния и порочно кадруване в здравеопазването.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Русенец
    Откак лекарите станаха ет и еоод, пациентите станаха клиенти-касички.
  • 7
    3
    психолог
    Уважение и доверие се печелят много трудно и с много години. А се губят много лесно. И не се купуват с никакви пари. Мафията в Италия е от над 300 години и още не са я преборили окончателно. Мафия има там където няма уважение и доверие между хората . Който разбрал - разбрал.
  • 12
    2
    Машина за пари, а не болница
    Да започнат от Медика в Русе. Там колкото повече ровиш, толкова по-големи ла*на ще намерят. Схеми, схеми и пак схеми за източване на Здравната Каса
  • 3
    1
    Добре, но
    Как си фондацията си представя реализацията на тези искания в личната болница "медика"?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари