Протест пред Съдебната палата срещу избора на Сарафов

2

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков говори пред протестиращите

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата и се обявиха против избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността главен прокурор. Протестиращите настояват за истинска съдебна реформа с конституционни промени, а не поредната имитация.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков говори пред протестиращите.

Истината е, че днес съм тук не като политик само, а и като гражданин, защото все повече осъзнавам, че гаранцията за промяна са хората, които застават зад нея“, посочи той, предаде БГНЕС.

Според него промяната на Гешев със Сарафов е разочарование, но именно вкарването в ПВУ на закона за разследване на главния прокурор е довело до премахването на Иван Гешев.

За нас беше теоретично да се разследва главния прокурор, но за него това не беше теоретично. Това напрежение, което се случи предизвика трусовете от последния месец. Това разместване може да не е това, на което се надявахме, но заедно систематично променихме някой неща. Сарафов влиза, знаейки, че може да бъде разследван. Тези малки промени се случват“, каза Петков.

Той подчерта, че хората в правителството са там с кауза и са готови, ако линиите бъдат преминати, да подадат оставка. „Те няма да могат да използват нашата енергия, за да продължат съществуващата система“, категоричен е Петков.

Румяна Христова е една от излезлите на протест тази вечер. Тя е действащ юрист с повече от 30 години стаж. „Дойдох заради това безобразие, което се случва във ВСС и заради тяхното незаконосъобразно решение само от прокурорската квота да изберат и.д главен прокурор Борислав Сарафов. В крайна сметка смениха Гешев, за да сложат нов Гешев, който се казва Сарафов“, каза тя. Според нея това е бил най-лошият вариант, който е можело да се направи.

Протестиращите разпънаха транспарант с надпис “Съдебна реформа сега”.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ също се включи в протеста и посочи, че протести като този вече се правят 10-та поредна година.

Изборът на Сарафов по никакъв начин не е някаква промяна, а потвърждава политиката, която се случва в последните години -ВСС инсталиран от определени политически олигархични кръгове да си избира следващия главен прокурор. Ние се противопоставяме на това и искаме да направим такива промени в Конституцията, които да не позволяват политически олигархични кръгове да си избират главен прокурор.”, коментира той. Според него новият ВСС трябва да избере следващия главен прокурор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    а как е по закона?!?
    “Според чл. 167, ал. 1, т. 1 от ЗСВ главният прокурор попада в категорията “административни ръководители на органите на съдебната власт”, съгласно чл. 175, ал. 4 от ЗСВ “при предсрочно прекратяване на мандат на административен ръководител... до встъпването в длъжност на нов административен ръководител неговите функции се изпълняват от определен от съответната колегия на Висшия съдебен съвет заместник.”
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари