Протест: Искаме да не се прекъсват плащанията на пенсии и социални помощи от ТЕЛК до ТЕЛК

9
Хората се оплакват, че заради забавянето на решенията за процента инвалидност, се стига до спиране на пенсиите за няколко месеца
Хората се оплакват, че заради забавянето на решенията за процента инвалидност, се стига до спиране на пенсиите за няколко месеца

Хората се оплакват, че заради забавянето на решенията за процента инвалидност, се стига до спиране на пенсиите за няколко месеца

Протест събра хора с увреждания от Русенско пред сградата на ТЕЛК тази сутрин. Въпреки влезлите в сила промени, които бяха приети от парламента, те искат да са сигурни, че правата им ще бъдат изцяло защитени. Причината е горчивият опит, който имат с решенията за процента инвалидност, както и забавянето, което води до спиране на пенсиите за няколко месеца, предаде Русе Медиа.

„Основното ни искане е да не се прекъсват плащанията на пенсии и социални помощи от ТЕЛК до ТЕЛК, а самите ТЕЛК-ове да се провеждат качествено. Не по документи, а да виждат фактическото състояние. Няма как след 10 години заболяване да имам подобряване и да ми се сваля процентът, след като имам влошаване. За тях обаче е важно да съм лежал в болница, а пък аз съм в ремисия", споделя Светлозар Лазаров, който е с диагноза множествена склероза. Той казва и за друг проблем – работодателите не искат да наемат хора с ТЕЛК.

Пламен Павлов е инвалид по рождение с очно заболяване, но се явява на ТЕЛК през две години. „Миналата година НОИ обжалва ТЕЛК-а ми, върнаха го в НЕЛК, оттам също излязоха със становище след 4 месеца и реално шест месеца стоях без един лев – социални, пенсия, всичко беше спряно. Не ме питайте как съм живял. НЕЛК излиза с решение за влошено състояние, тук ми дават по-ниски проценти, никой не ти обяснява“, казва той. И настоява да се промени системата, а решението за инвалидите да бъде адекватно.

Недоволен е и Николай Трифонов, който е с ТЕЛК след инцидент в казармата. През годините от 52 % инвалидност тя е смъкната до 10 процента и сега той отново се бори за справедливо решение.

Севда Хасанова споделя, че от подаването на документи през миналия февруари едва през октомври е получила парите си. През това време разчита на близките си, за да може да си купува лекарства и да прави изследвания. Тя настоява всички медикаменти, които се ползват от хората с увреждания, да бъдат безплатни, както и изследванията.

Отдавна чаканите промени в ТЕЛК, с които над 30 заболявания получават пожизнено решение от лекарските комисии, вече са в сила. С тях се облекчават редица срокове и изисквания при освидетелстването на намалена работоспособност. Освен това се връща старият принцип на определяне на степента, при който се вземат предвид всички заболявания.

Започналите и неприключили до 31 януари процедури по извършване на медицинска експертиза се довършват по реда на новите правила, ако са пред ТЕЛК, но ако са пред НЕЛК – по досегашния ред. Хората, които са освидетелствани и преосвидетелствани до влизането в сила на промените, и те са по-благоприятни за тях, могат да поискат преосвидетелстване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари