„Пропастта от един милион думи“ е плашеща

1
Как четенето на книжки влияе върху развитието на детето
Как четенето на книжки влияе върху развитието на детето

Малките деца, чиито родители им четат по пет приказки на ден, отиват на детска градина с близо милион и половина повече думи в речника си в сравнение с онези деца, чиито родители не им четат изобщо, установи ново изследване.

Джесика Логан, специалист по ранно детско развитие, от университета в Охайо, казва, че „пропастта от един милион думи“ е ключът към обясняване разликата между речниковия запас и уменията по четене между децата, а по-късно - и между възрастните, пише Обекти;

Дори ако на детето му се чете по една приказка на ден, то пак ще знае до 5-годишна възраст близо 290 000 повече думи в сравнени с онова, на което никога не е било четено. Децата, на които родителите четат, ще бъдат значително по-подготвени впоследствие да видят и възприемат тези думи на хартия, когато отидат в училище. Те много по-лесно ще се научат да четат и да пишат. Освен това ще развият и отношение към книгата като ценност и към четенето като задушевно и обогатяващо преживяване.

Джесика Логан споделя още, че е шокирана да се среща в практиката си толкова често с родители, които открито и без притеснение завяват, че никога не са чели книжки на децата си. Заедно със свои колеги провеждат експеримент, при който подбрали на случаен принцип 30 книги – половината с картинки и по-големи букви за току-що проходили и проговорили деца, половината с картинки и по-ситни букви за деца над 3-годишна възраст. Установили, че книжките за най-малките съдържат средно по около 140 думи, а тези за по-големите деца – около 228 думи.

След редица изчисления достигат до извода, че до 5-годишната си възраст едно дете, на което му се чете книжка веднъж месечно или никога, би боравило с около 4 662 думи; дете, на което се чете веднъж-два пъти в седмицата, би боравило с 63 570 думи; дете, на което му се чете между 3 и 5 пъти седмично, би боравило със 169 520 думи; дете, на което се чете всеки ден, би боравило с 296 660 думи; а дете, на което му се четат по 5 приказки на ден, би боравило с 1 483 300 думи (!).

„Пропастта от един милион думи“ между деца, растящи в четяща среда, и такива, които не са се докосвали до книжка, е плашеща.

Купувайте книжки и четете на децата си! Съпреживявайте заедно емоцията от историите, откривайте реакциите на децата си, опознавайки ги чрез историите, с които те стават съпричастни. Най-хубавото споделено време заедно…

Източник: ОБЕКТИ.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари