Променят олимпийския девиз

0
Предложението бе направено от президента Томас Бах по време на изпълкома на МОК
Предложението бе направено от президента Томас Бах по време на изпълкома на МОК

Международният олимпийски комитет (МОК) иска да направи промени в девиза на олимпийските игри.

И 127 години след изричането на „По-бързо, по-високо, по-силно“ да добавят и „заедно“. Предложението бе направено преди дни от президента Томас Бах по време на изпълкома на МОК, който бе във виртуална форма, заради пандемията, пише вестник Труд.

По този начин ще изразим нашата потребност в солидарност – аргументира се германецът. - За да станем по-бързи, да имаме възможност да се целим нависоко и да бъде по-силни трябва да сме заедно, да сме солидарни. И това ще е нашият принос за единството на света, ще помогнем на хората да се адаптират по-лесно към новото време.

Изпълкомът подкрепи предложението на Бах, остава членовете на МОК да се произнесат, а гласуването ще е по време на сесията на игрите в Токио през август.

Всъщност крилатата фраза я измисля не архитектът на съвременните олимпийски игри Пиер дьо Кубертен, а свещеник още далеч преди първия форум през 1894-а.

Тогава доминиканецът Анри Дидон активно работи за развитието на спорта и организира състезания в близкия колеж в Париж, на който е директор. И на откриването на един от турнирите той произнася популярната фраза, която първоначално звучи в друг ред Citius, Fortius, Altius (по-бързо, по-силно, по-високо). Думите чува неговият приятел Пиер дьо Кубертен, на когото толкова много му харесват, че той решава това да е бъдещият девиз на олимпийските игри.

Тези три думи представляват програма за морална красота – казва Кубертен. - Спортистите имат нужда от свобода на изразяване. Ето защо им дадохме този девиз, който е за онези, които се осмеляват да опитат да чупят рекорди!“

Освен девиз олимпийските игри имат и свое кредо, към което засега настоящите управници на МОК нямат афинитет към промени. А то звучи така: „Важна е не победата, а участието!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари