Прокурори: Учудващо е как медиите се снабдяват с информация от дела

0
Не паднат ли промените в Конституцията, прокуратурата се изправя пред угрозата да бъде овладяна политически, коментираха магистрати
Не паднат ли промените в Конституцията, прокуратурата се изправя пред угрозата да бъде овладяна политически, коментираха магистрати Снимка: БГНЕС

Не паднат ли промените в Конституцията, прокуратурата се изправя пред угрозата да бъде овладяна политически, коментираха магистрати

Срещу теча на материали от разследвания се обявиха професионални магистратски организации. Прокурори, следователи и съдии заявиха, че не одобряват "размятането на части от делата в медиите". Съсловията застанаха против промените в Конституцията, по законността на които ще се произнесе съдът, предава Bulgaria On Air.

През последните две седмици, на порции в някои медии, се разпространяват снимки от разследването на казуса с агенция "Митници".

"Аз не мога да отговоря как те се снабдяват с тази информация. Очевидно части от дела се размятат из медийното пространство, която тенденция аз и колегите не одобряваме, и споделяме", заяви председателят на Асоциацията на прокурорите в България Владимир Маринов

Мнението на магистратските организации по промените в основния закон не било потърсено от политиците. Те обаче изпратили становищата си до Конституционния съд.

"Всички конституционни промени в частта съдебна власт да бъдат обявени за противоконституционни - това сме изпратили към КС", каза председателят на Камарата на следователите в България - Преслава Петкова.

Не паднат ли промените в Конституцията, прокуратурата се изправя пред угрозата да бъде овладяна политически. А Министерството на правосъдието, оглавявано в момента от Мария Павлова - бивш заместник-главен прокурор, назначен по предложение на Сарафов, удовлетвори едно от исканията на професионалните асоциации.

Срокът за обществени консултации по проекта за нов Закон за съдебната власт (ЗСВ) се удължава с 20 дни - от 16 април 2024 г. до 7 май 2024 г.

"Не би трябвало да има дискусии откъде произхожда като професионална биография даден министър", подчерта Маринов.

Грешки не само в депутатската, а и в своята работа видяха магистратите. Но и уточниха, че решенията на политиците могат да влошат съдебната ефективност.

"Не отричаме, че сме длъжници на обществото в определени направления, очевидно хората очакват резултати специално в борбата с корупцията по високите етажи", каза още Маринов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Цървул
    Много просто срещу кинти кой не го знае
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари