Прокуратурата разследва сделки с църковни имоти

0
Главният секретар на синода архимандрит Герасим заяви, че не знае нищо по казуса
Главният секретар на синода архимандрит Герасим заяви, че не знае нищо по казуса

Съмнителни сделки с църковни имоти разследва Софийската градска прокуратура, а сигналът за тях е подаден от митрополит Антоний, представляващ Българската епархия в Западна и Средна Европа.

В официалното съобщение от прокуратурата става ясно, че в момента текат процесуално-следствени действия за данъчни и длъжностни престъпления, както и за документна измама и пране на пари. По обяд във вторник бяха претърсени 2 столични кантори в центъра на София, но акцията не беше много осветлена за разлика от други подобни действия на прокуратурата.

"Става въпрос за прехвърляне на недвижими имоти. Сделките са с недвижими имоти, извършени с неистински завещания. За лицата, които са станали собственици на тези имоти, сме събрали данни, че участват в множество такива сделки", обясни градският прокурор Емилия Русинова, която бе забелязана пред една от нотариалните кантори в столицата, цитирана от Би Ти Ви.

На въпроси на "Сега" за кои имоти става дума, къде се намират, каква е сумата, която е "изпрана", и пр., от канцеларията на митрополит Антоний казаха, че "докато не приключи разследването, владиката не може да дава никакви коментари".

Според неофициална информация става въпрос за апетитни църковни имоти в страната, и то в София, а стойността им е за милиони левове. Потърсени и за коментар от Светия синод изобщо не бяха словоохотливи. Главният секретар на синода архимандрит Герасим заяви, че не знае нищо по казуса с имотните сделки, и препрати за повече информация към митрополит Антоний.

От прокурорското съобщение пък не става ясно и кога са сключвани сделките, нито кое длъжностно лице се проверява. Засега няма и обвинени лица.

Разследването е започнало още на 18 юни по жалба на владиката за нередности с разпоредителни сделки с имоти, собственост на БПЦ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари