Прокуратурата разследва незаконно изтичане на информация за ваксинирането на депутати

0
От обвинението в Пазарджик отричат появили се по-рано твърдения, че е образувано досъдебно производство срещу журналистката Мария Цънцарова
От обвинението в Пазарджик отричат появили се по-рано твърдения, че е образувано досъдебно производство срещу журналистката Мария Цънцарова

От обвинението в Пазарджик отричат появили се по-рано твърдения, че е образувано досъдебно производство срещу журналистката Мария Цънцарова

В Окръжната прокуратура в Пазарджик още през юли тази година е започнало досъдебно производство във връзка с неправомерен достъп до системата на Националната здравна информационна система, съобщиха от държавното обвинение в областния град.

Съдейки по целия текст на съобщението става въпрос за неправомерно изтичане на информация за ваксинационния статут на депутатите от „Възраждане“. През януари т. г. разследване на бТВ показа, че въпреки публично изразяваната антиваксърската позиция на народните представители от формацията, една трета от тях са ваксинирани, излезе дори информация кой с какъв препарат се е защитил от коронавируса.

От Окръжната прокуратура в Пазарджик съобщават, че от служители на ГД „БОП“ МВР е извършена проверка за престъпление по чл. 319а ал. 1 от НК (осъществяване на неправомерен достъп до информационна система).

Резултатите от проверката са постъпили в ОП –Пазарджик, с мнение за образуване на досъдебно производство. С постановление от 14 юли 2022 г. на ОП-Пазарджик е било образувано досъдебно производство за това, че в периода от 06 януари 2022 г. до 07 януари 2022г. във Велинград неправомерно е осъществен достъп до информационна система – Национална здравна информационна система, като е получена информация относно лични здравни данни на физически лица, касаещи ваксинационния им статус и случаят не е маловажен - престъпление по чл.319а ал.1 от НК.

От обвинението в Пазарджик отричат появили се по-рано твърдения, че е образувано досъдебно производство срещу авторката на материала за депутатите.

Не отговарят на истината твърденията, че срещу журналистката Мария Цънцарова е образувано досъдебно производство. Предмет на досъдебното производство са фактите и обстоятелствата, относими към предмета на престъплението. По досъдебното производство не е повдигнато обвинение, като на настоящия етап се събират писмени доказателства и се извършват разпити на лица в качеството на свидетели."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари