Прокуратурата проверява психиатричните болници

1
Има данни за системни нарушения
Има данни за системни нарушения

Има данни за системни нарушения

На 11.09.2023 г. Софийска градска прокуратура (СГП) разпореди извършването на проверка по реда на надзора за законност във връзка с данни за системни нарушения в лечебните заведения за стационарна психиатрична помощ. Към преписката са приложени изпратени по компетентност от Върховна административна прокуратура (ВАП) материали.

Проверката е възложена на Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП), като са дадени множество конкретни указания и се извършва под ръководството на СГП. В хода на проверката е ангажирана и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН), на която също е възложено извършването на конкретни действия. Събира се информация и от всички други компетентни държавни органи, осъществяващи контролни функции върху посочените психиатрични болници и тяхната дейност.

След събиране на първоначална информация, на 07.11.2023 г. екипи на СГП, ГДНП и ИАМН извършиха проверка на място в Държавна психиатрична болница „Св. Иван Рилски“, Държавна психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм; Център за психично здраве „Проф. Н. Шипковенски“ ЕООД; „Център за психично здраве – София“ ЕООД; Клиника по психиатрия към УМБАЛ „Александровска“ ЕАД; Първа и Втора психиатрична клиника към МБАЛНП „Свети Наум“ ЕАД; Отделение по психиатрия към Медицински институт на МВР; Клиника по психиатрия и военна психология към „МБАЛ – София“ - ВМА.

Предмет на проверката са обстоятелства, свързани със спазване на всички нормативни изисквания за лечение на лица, за които се прилагат принудителни медицински мерки, респективно задължително настаняване и лечение в държавните психиатрични болници, съответните клиники и отделения в териториалната компетентност на СГП. Проверяват се и обстоятелствата относно гарантирането правото на достъп до лечение на уязвима група граждани, страдащи от психични заболявания, тяхното третиране в лечебните заведения и гарантиране спазването на човешки права и права на пациента, условията и правните гаранции, предлагани на пациентите с психични заболявания в съответствие със стандартите за добра медицинска практика при предоставяне на лечението и грижи за психично здраве, включително изясняване предоставя ли се в съответствие със стандартите по психиатрия дейности по психосоциална рехабилитация в лечебните заведения, в т. ч. и грижи съгласно Стандарта по психиатрия, с оглед констатациите за липса на напредък на българската държава в тази насока, направени от Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание. Предмет на проверката са и редица други свързани обстоятелства.

Проверката на СГП по реда на надзора за законност продължава.

За резултатите обществеността ще бъде информирана.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари