Прокуратурата планира акция срещу Боил Банов

0
Иван Гешев очаква протести от симпатизанти на ГЕРБ заради тази проверка срещу член на кабинета
Иван Гешев очаква протести от симпатизанти на ГЕРБ заради тази проверка срещу член на кабинета Снимка: БГНЕС

Министърът на културата Боил Банов е обект на прокурорско разследване, съобщи изненадващо главният прокурор Иван Гешев пред Нова телевизия.

Той обяви също, че очаква протести от симпатизанти на ГЕРБ заради тази проверка срещу член на кабинета. От думите му се разбира още, че става въпрос за разрешение за небостъргач на 50 метра от паметник на културата.

Проверката на I Tower, която в публикации се свързва с бизнесмена Васил Божков, бе разпоредена наскоро заради сигнал за изтекло разрешение за строеж на небостъргача. Разрешението за строеж е дадено през септември, 2012 г. и би следвало да е изтекло праз септември, 2017 г., тъй като няма данни инвеститорът да се е възползвал от законовото право да го презавери за нови 5 години. Междувременно обаче през февруари, 2017 г. парламентът прие прочутата поправка "Артекс", с която разрешенията за строеж на сгради, втора категория, каквато е небостъргачът, бяха удължени на 10 години. От тази поправка вече се възползва и друг небостъргач - "Златен век" в кв. "Лозенец". Сигналът за разрешителното на I Tower е от 2019, но прокуратурата се активизира едва тази година.

Видно от коментара на главния прокурор проверката се е разпростряла и върху сигналите, свързани с открита на мястото археология. Според публикации от 2018 година на мястото е открито некропол от IV век. Освен антични гробове на мястото са открити съдове, накити, над 150 монети, като всички са проучени и заснети. Според експертите обаче находките не са били с експозиционна стойност и теренът е освободен за инвеститора. С днешна дата според публикации експерти свидетелствали, че били подложени на натиск да се заравят артефакти само и само строежът да върви. Още при откриването на некропола от Столична община са коментирали, че въпросът е от компетенциите на Министерство на културата.

Както "Сега" писа, разрешенията за строеж на I Tower са издадени на името на "Ай Ти Риъл Истейт" ООД, собственост по това време на три чуждестранни юридически лица. Проектът през 2016 г. е поет от "Айтауър Дивелъпмънт" ЕАД, собственост на италианската "Финвис". Имотът на площад "Македония" е апортиран като непарична вноска. Като действителен собственик на компанията в момента е посочен Виторио Гори, а лице за контакт е Христина Кирчева. Компанията отрича да има каквато и да е връзка с Божков и проблеми с валидност на документите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари