Прокуратурата оспорва пускането на Нено Димов от ареста

0
Специализираната прокуратура ще протестира изменението на мярката за неотклонение на Нено Димов
Специализираната прокуратура ще протестира изменението на мярката за неотклонение на Нено Димов

Специализираната прокуратура ще протестира изменението на мярката за неотклонение на Нено Димов, съобщиха от държавното обвинение.

В сряда Специализираният наказателен съд освободи под домашен арест бившият екоминистър, след като беше задържан преди повече от 3 месеца. Съдебният състав е преценил, че няма опасност Димов да се укрие. Аргумент за това са образованието, трудовата му ангажираност преди мярката му за неотклонение и неговия постоянен адрес, съобщи съдът.

Според магистратите може да се направи обосновано предположение за извършено престъпление от Димов. Той е обвиняем за умишлена безстопанственост, довела до водния режим в Перник. Според държавното обвинение бившият екоминистър причинил щети, които се изразяват в изразходването на над 7 млн. куб м вода на стойност над 11 млн. лв. Прокуратурата приложи по делото и нови доказателства, които обаче съдът отхвърли като пряко несъотносими към обвинението срещу него.

Първоинстанционният съд все пак прецени, че е налице, макар и в много ниска степен, реална опасност от извършване на престъпление с оглед необходимостта от назначаване на експертиза по делото за установяване на щетата, посочена в обвинението. Димов и прокуратурата имат право да атакуват определението на спецсъда пред горната инстанция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари