Прокуратурата и РЗИ започват проверка по скандалния случай в Пловдив

0
Според ръководството на лечебното заведение липсата на кадри и злощастно стечение на обстоятелства са основни причини за случая
Според ръководството на лечебното заведение липсата на кадри и злощастно стечение на обстоятелства са основни причини за случая Видео: БНТ

Прокуратурата и Регионалната здравна инспекция в Пловдив започнаха проверки по скандалния случай

От клип, изпратен до БНТ, се вижда как двама пациенти чакат повече от 40 минути да бъдат настанени в COVID отделение на болница "Свети Георги", като единият е с кислородна маска, а другият легнал на стълбите. По-късно и двамата пациенти от клипа са починали.

Според ръководството на лечебното заведение липсата на кадри и злощастно стечение на обстоятелства са основни причини за случая.

За случая е уведомен и здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов, който коментира ситуацията по време на брифинга на здравното ведомство днес.

Проф. Костадин Ангелов - министър на здравеопазването: Аз поисках да бъде извършена проверка от прокуратурата, за да разберем кой е крив и кой е прав. Докато не приключи проверката, няма да взема никакво отношение. Това, което се случва, аз не мога да го оправдая по никакъв начин. Това, което се случва е недопустимо, това, което беше показано беше неприемливо за човешките очи. По данни, които имам аз към момента преди да приключи проверката, знам, че лекарите и сестрите в клиниката, за която говорим, са били достатъчно, те са си били по местата, те са работили с други пациенти.

Както още вчера ви разказахме, двамата мъже трябвало да изчакат на стълбите пред Kлиниката по токсикология, отскоро трансформирана в отделение за долекуване на пациенти с COVID-19.

Мария Господинова, съпруга на един от починалите: Чакахме повече от 47 минути, търсихме, викахме, нямат носилки, нямат инвалидни колички... Стигнахме между втория и третия етаж, аз го виждам, че умира кислородът свърши...

Няколко часа по-късно Господин Господинов от село Брестник и пловдивчанинът Любчо Лалев издъхват в клиниката за долекуване на пациенти с COVID-19. Преди това те са лекувани в Инфекциозната клиника на Университетската болница.

От ръководството на лечебното заведение обясниха, че в понеделник са били превозени шестима пациенти. Сред тях са били и мъжете от видеоклипа.

Проф. д-р Карен Джамбазов, изп. директор на УМБАЛ "Св. Георги": Пациентът, който специално е на кислород по последни данни от шофьора на линейката е стоял почти през цялото време с изключение на последните десетина минути е бил вътре в линейката. Нямаме данни да е свършил кислородът.

Клиниката по токсикология и отделението по професионални болести са преобразувани в COVID отделение миналата седмица. Там са разкрити 36 легла.

Проф. д-р Карен Джамбазов, изп.директор на УМБАЛ "Св.Георги": На практика логистиката не е била напълно изчистена, аз мисля, че това повече няма да се получава.

Проф. Янко Илиев- началник на Клиника по токсикология, УМБАЛ "Св. Георги"- Пловдив: Не фокусирайте точно 40 минути, не го фокусирайте, тези хора, които са били на смяна са работили за други болни, даже доктро Велев, чест му прави, доколкото разбрах почти на гръб е изнесъл пациента догоре.

От РЗИ също започнаха проверка.

Д-р Сийка Димчева - РЗИ-Пловдив: Би трябвало да има координация между едната база и другата приемащата трябва да очаква пациентите, трябва да са придружени от медицински лица в линейката.

По скандалния случай в Районна прокуратура е образувана преписка. Срокът за приключване на проверката е 15 дни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари