Прокуратурата е спряла разследването за отравянето на Емилиян Гебрев

0
През януари тази година трима руснаци бяха обвинени за отравянето на бизнесмена
През януари тази година трима руснаци бяха обвинени за отравянето на бизнесмена Снимка: Мирослав Михайлов

Разследването за отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, сина му Христо и производствения директор на "ЕМКО" Валентин Тахчиев е било спряно миналата сряда. Това съобщи за Свободна Европа бизнесменът Емилиян Гебрев, който разполага с постановлението на прокуратурата. Датата на документа е 26 август

Потърсена за коментар говорителката на главния прокурор Сийка Милева каза, че трябва да се прави ясно разграничение кога едно производство е спряно и кога прекратено. По думите й при спиране, разследването впоследствие може да бъде възобновено.

Според документа, който Гебрев цитира частично, но не предостави, защото "това не е редно", използваните от прокуратурата като основания са два текста от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Първият предвижда спиране на дадено разследване, ако "разглеждането на делото от съда в отсъствието на обвиняемия може да попречи за разкриване на истината". За отравянето на Емилиян Гебрев бяха обвинени трима руски граждани, за които и до момента няма данни да са открити.

Второто основание, което е записано в постановлението за спиране, е текст от НПК, който регламентира спиране на дадено наказателно производство, когато се чака отговор на изпратена молба за международна правна помощ. През февруари миналата година българските разследващи поискаха помощ от британските власти, за да установят с какво е бил отровен Гебрев. Разследващ екип пристигна от Лондон в България, за да съдейства на МВР. Видеокадри с предполагаем заподозрян за престъплението бяха изпратени за изследване във Федералното бюро за разследвания (ФБР) на САЩ.

На фона на спряното разследване в България, отравянето на Гебрев беше свързано преди дни с предполагаемото покушение над руския опозиционер Алексей Навални. Германското издание Шпигел в съвместно разследване с Bellingcat съобщи, че лекарите на лекувания в Берлин активист подозират, че той и Гебрев са отровени със сходни вещества.

Българският бизнесмен е отровен с вещество от групата органофосфати. Германската болница „Шарите“ съобщи официално, че Навални вероятно е отровен с вещество от групата "холинестеразни инхибитори". Органофосфатите са един от класовете холинестеразни инхибитори.

Според журналистите медиците, които лекуват Навални, са търсили съдействие от „българските си колеги“. Българските власти отрекоха да са получавали официално искане за помощ.

Емилиян Гебрев, синът му Христо и производствения директор на оръжейното предприятие „ЕМКО“ Валентин Тахчиев бяха приети в болница след отравяне с неизвестно вещество през април 2015 г.

В продължение на години истинско разследване нямаше. Това се промени след отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през 2018 г. в Солсбъри, Великобритания. Тогава експертите успяха да идентифицират отровата като принадлежаща към групата нервнопаралитични агенти, наричани Новичок. Такива заключения беше направил и финландският институт „Верифин“, на който Гебрев беше изпратил проби за изследване.

Разследването на българските власти беше подновено по искане на Гебрев през есента на 2018 г.

В началото на 2019 г. разследващата платформа Bellingcat съобщи, че руски агент, подозиран за отравянето на семейство Скрипал, е бил в България в дните около отравянето на Гебрев.

По-късно българските разследващи поискаха помощ от британските власти, за да установят с какво е бил отровен Гебрев.

През януари тази година трима руснаци бяха обвинени за отравянето на бизнесмена . Имената им не се споменаваха първоначално. За тях бяха издадени Европейски заповеди за арест, както и молби за международно издирване с цел арест и екстрадиция. Те бяха обявени в Шенгенската информационна система и бяха издирвани с червена бюлетина от Интерпол, съобщи тогава държавното обвинение.

Месец по-късно българското държавно обвинение разгласи имената на обвинените - Сергей Федотов, Георги Горшков и Сергей Павлов.

По-рано журналисти разкриха, че истинската самоличност на Федотов, който се сочи за ръководител на операцията по отравянето на Скрипал , е Денис Сергеев. Българската прокуратура обаче посочи, че Федотов всъщност е ползвал фалшива самоличност с инициали "Д.В.С.". Сергей Павлов и Георги Горшков са псевдоними на Сергей Лютенко и Егор Гордиенко, разкри още Bellingcat. Лютенко е заподозрян и за отравянето на Скрипал.

В открито писмо в края на месец юли Емилиян Гебрев каза, че вижда умишлено протакане. Той твърди, че не е отправено искане до руските власти да бъдат разпитани обвиняемите и заподозрените, няма искане до Организацията за забрана на химическите оръжия за оказване на техническа помощ за идентифициране на оръдието на престъплението, както и няма разследване на причините за изчезването на пробите от отровата, изследвани от института „Верифин“.

Гебрев коментира в писмото, че „зад показните, половинчати и декларативни действия“ на прокуратурата се крие „страхът от геополитически последствия“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари