Прокуратурата дължи 35 000 лева на незаконно обвинен главен архитект

0
Прокуратурата трябва да плати 35 000 лева обезщетение на бившия главен архитект на Велико Търново Елена Абаджиева
Прокуратурата трябва да плати 35 000 лева обезщетение на бившия главен архитект на Велико Търново Елена Абаджиева

Прокуратурата трябва да плати 35 000 лева обезщетение на бившия главен архитект на Велико Търново Елена Абаджиева.

Обезщетението по Закона за отговорността на държавата ѝ е окончателно присъдено за това, че е била обвинена, дадена на съд и оправдана за длъжностно престъпление. Това видя "Сега" в електронното деловодство на Върховния касационен съд. По неуспешното дело срещу Абаджиева беше оправдан и бившият кмет на града Румен Рашев. Преди време и той осъди прокуратурата за 40 000 лв. Така само този неиздържал в съда процес струва на данъкоплатците 75 000 лв.

При определяне размера на обезщетението апелативният съд взема предвид засегната чест и достойнство, накърнен авторитет пред колегите и гражданите, с оглед професията й и длъжността която заемала, опорочаване на професионалната ѝ дейност, обвиняването ѝ заедно с бившия кмет на Община Велико Търново и компрометиране в широк обществен кръг. Съдиите приемат за доказано, че образуваното наказателно производство е причинило на Абаджиева тежки негативни изживявания - огромен шок и стрес. Отключило и здравословни проблеми. Абаджиева е обвинена през ноември 2009 г. Разследването срещу нея приключва бързо - за 9 месеца, но съдебната фаза на процеса отнема 5 години и 7 месеца, тъй като делото е връщано няколко пъти от различните инстанции. Решено е окончателно едва при третото му гледане от върховния съд през март 2016 г., когато двамата подсъдими са оправдани.

"Съдът намира също, че при определени професии, каквато е тази на Абаджиева, за които изискванията на обществото за почтеност и съблюдаване на закона са завишени, едно незаконно обвинение се отразява особено тежко върху емоционалната и психическа сфера, включително и с оглед невъзможността след това да упражнява професията си и да се развива в нея", се казва в решението.

Рашев и Абаджиева бяха обвинени, че с действията си при конкурс за строителство на тенис кортове през 2005 г. са ощетили общината с 423 489 лв., тъй като освен корта фирмата построила и 8-етажен блок.

Прокуратурата е осъдена по 302 дела през 2018 г.

Делото на Абаджиева е само едно от стотиците по Закона за отговорността на държавата, които прокуратурата губи всяка година и накрая сметката й за данъкоплатците е за милиони. От 2018 г. държавното обвинение вече крие сумата в годишните си доклади с абсурдното обяснение, че не събират такива данни. В доклада ѝ е посочен само броят дела, по които е осъдена. За 2018 г. те са 302, предишните две години са 280 и 285.

Прокуратурата настоява отговорността ѝ "да се ангажира само при доказани груби нарушения на закона, извършени от правозащитните органи, довели до незаконност на наказателната репресия". Според официалната позиция на обвинението при настоящата нормативна уредба се стига до осъждане на прокуратурата в множество случаи, в които прокурорите са действали в изпълнение на законовите си задължения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари