Производителите на бързи антигенни тестове не насмогват заради масовите проби

0
Дефицит има в цяла Европа, коментират лабораторни лекари
Дефицит има в цяла Европа, коментират лабораторни лекари

Дефицит има в цяла Европа, коментират лабораторни лекари

Бързите антигенни тестове трудно могат да се намерят в Европа, коментираха пред лабораторни лекари, цитирани от вестник Труд

Те обясниха, че все още в България има известни количества, но след като приключат едва ли щели да успеят бързо да доставят нови проби. Производителите не насмогвали заради масовото тестване в големите европейски държави като Русия, Франция, Италия, Испания, Полша.

Здравното ни министерство спря обществената поръчка за тестове за училищата, която беше обявена от служебния здравен министър Стойчо Кацаров и пусна нова покана. Днес ще бъдат разгледани офертите на фирмите, участващи в процедурата за 12,5 млн. теста. Очакванията са, че количеството ще стигне до края на месец март. От просветното министерство са записали в изискванията, че фирмите трябва да осигурят тестове, при които не се докосват децата. Това означава, че в училищата децата ще продължат да плюят в чашки, а учителите ще проверяват дали има заразени. Вносители на медицински консумативи прогнозираха възможни затруднения при закупуването на тестове за училищата заради дефицита на антигенни тестове на пазара.

Лабораторни лекари обясниха надеждността на пробите, които се правят в училищата по следния начин. Ако някой се зарази в неделя, в понеделник PCR му ще е позитивен, в сряда позитивен резултат ще даде назален антигенен тест, а използваните в училищата тестове със слюнка ще дадат позитивен резултат евентуално в четвъртък.

От просветното министерство отчитат, че омикрон вълната вече е разболяла повече деца от предишните. Очаква се значим ръст на заразените към края на месеца, прогнозират педиатри. Причината е, че този щам е много по-заразен.

От здравното министерство коментираха пред, че засега не се предвижда увеличаване на седмичните проби на учениците. До края на месеца и през предстоящия втори срок тестове ще се правят веднъж на седмица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари