Производители: БАБХ ни обяви война!

4
От Агенцията са против народа, те са против всички нас, които произвеждаме
От Агенцията са против народа, те са против всички нас, които произвеждаме Снимка: Фермерски пазар "ОТ БГ“ / Facebook

От Агенцията са против народа, те са против всички нас, които произвеждаме

Производители, участващи във Фермерски пазар "ОТ БГ“, който се провежда в Габрово, заявиха, че с последната забрана на Българската агенция по безопасност на храните, която забранява продажбата на животински продукти, пазари за домашни животни и птици, както и изложби, на практика държавата им обявява война, предаде БТА.

Няма друга дума, с която да опишем това, което прави държавата, това е война. Те са против народа, те са против всички нас, които произвеждаме. Властимащите трябва да работят за нас, които по някакъв начин крепим икономиката, защото големите вериги не са икономика. Това е най-жестокото нещо, което може да се случи в една държава – това е допускането на големите вериги, а на агенциите им е забранено да ги проверяват. Трябва да излезем на улицата, трябва да се блокира държавата, да се блокират границите, за да ни чуят. Това трябва да стане още днес, не да се бави. Надяваме се да бъдем чути, никой не дава гласност на проблемите на хората“, заяви Пламен Газянов, производител на био ядки и продукти от тях.

Фермерският пазар в Габрово не нарушава заповедта на БАБХ, на него няма изложени домашни животни и птици, нито животниски продукти, но участниците в изложението изразяват подкрепата си към производителите на продукти с животински произход, на които е забранено да продават.

Според Ивелина Елмазова, организатор на фермерския пазар в Габрово, фермерските пазари са практика в цяла Европа.

Тези пазари се радват на положително отношение от властта, те не са преследвани и притискани в ъгъла, те се толерират, а в България това е точно обратното. Тук за дреболии се дискриминират производителите и фермите. В България има негативно отношение към тях. В Европейския съюз, големите вериги са задължени да предлагат продукти на местни производители в определен радиус. Такава практика освен, че тук не съществува, производителите и нямат право да влязат във веригите“, посочи Елмазова.

По думите ѝ, тези фермерски пазари са „малки светулки“ и се случват в цяла България заради каузата. Организаторите заплащат наем и нямат особен финансов смисъл, но смисълът е че хората трябва да бъдат обединени, за да запазят себе си, включително и храната си.

Ако тази заповед продължи да е в сила в следващите месеци, ние организаторите на фермерски пазари ще сме принудени да преустановим дейността си. Не знам чиѝ интерес обслужва това, да има информация, че има заболявания по птиците, но фермерите и земеделските производители работят в условия и то е доказано, че могат да бъдат на пазара. Бих попитала, защо не спрат всички продукти по магазините, а спират само производителите“, допълва Елмазова.

Днес в Габрово се организира за пореден път Фермерски пазар „ОТ БГ“, той води началото си от времето на пандемията с Ковид-19 и цели да събере на едно място, на открито десетки производители на екологични продукти с растителен и животински произход, земеделски култури, захарни изделия и други. Според организаторите целта на фермерските пазари, които вече са с десетки издания е да предложат на потребителите разнообразие, но и възможност да си закупят натурални продукти, които отсъстват от големите търговски вериги.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    1
    плюс минус
    Неделен ден бяхме в един не много голям швейцарски град. На площада от сутринта бяха разположили своите продукти производители на сирене, плодове, , зеленчуци, месни продукти, пещи за хляб и всякаква друга произведена от тях храна. Точно в 12 часа на обяд производителите прибраха стоката си, а хора от градската чистота почистиха площада.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари