Произвеждаме къщи от слама и глина за Швейцария

7
Къща, която е построена от глина, кирпич и слама
Къща, която е построена от глина, кирпич и слама Снимка: Надежда Чипева /Капитал/

Екокъщи, произведени в Хасково, направиха бум на строителния пазар в Швейцария и буквално издухаха конкуренцията от близки и далечни държави. Уникалните постройки са от специална глина, добита в Тополовградско и българска слама. Технологията им прилича на старите български кирпичени постройки, но с леки подобрения. Разработвана е 10 години от инженер и архитект. Идеята е на трима предприемачи - двама швейцарци и един българин от Хасково. Тримата създали акционерно дружество. Наели производствена база в Хасково и стартирали преди около година и половина. Вече имат няколко къщи в подножието на Алпите, издадени до ключ. Къщите изглеждат така, както си ги поръча собственикът.

След като документалната част на проекта е готова, от производственото хале в Хасково до нанасянето на обитателите минават 3-4 месеца, в зависимост от параметрите на желания дом, обясни Илиян Василев, който е единият съсобственик на фирмата производител. В Хасково се прави грубият строеж, различните детайли се товарят на тирове и стигат до Швейцария. По една къща работят общо 8 души. Те заминават на място и при сглобяването на постройката.

Любопитна подробност е, че една къща се хваща в 10-12 тира. Къщите се правят от гипсокартон, дърво, глина, слама и минерална външна мазилка. Предимствата на умната дишаща къща е, че не трябва да се плаща за отопление и охлаждане, тъй като е изцяло изолирана. В триетажна къща от 500 кв, произведена в Хасково, януарската сметка за ток е била 30 евро.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари