Програмата на Мартенски музикални дни за 23 - 24 март

0
Истински фурор ще предизвикат блестящите музиканти от Чикагската джаз филхармония с диригент и солист Орбърт Дейвис
Истински фурор ще предизвикат блестящите музиканти от Чикагската джаз филхармония с диригент и солист Орбърт Дейвис

На 23 март, четвъртък, от 19 ч. в зала Европа на Доходно здание 450 години от рождението на Клаудио Монтеверди ще отпразнуват подобаващо Вокален ансамбъл GLI ACCORDATI с диригент Драгомир Йосифов, Цветана Иванова – чембало и Иво Александров – виолончело.

В тази програма Геният на Ренесанса и ранния европейски Барок – Клаудио Джовани Антонио Монтеверди (род. 1567 в Кремона) е представен с една от най-красивите си църковни композиции – прочутата Vespro della Beata Vergine  (Вечерня за Пресветата Дева), считана за най-амбициозната творба в областта на религиозната музика преди Й. С. Бах.

Усетът на диригента Драгомир Йосифов към музикалния език на старата, докласическа европейска музика, е наистина повече от удивителен! След великолепната фестивална премиера на друга знаменита творба на Монтеверди – операта Коронацията на Попея, която той реализира през 2012 година в Русе, Вечернята на Монтеверди е другото голямо музикално изкушение, което той предлага на русенската фестивална публика! Очаква ни неповторимо изживяване с изисканата красота и тоновÐ ¾ великолепие в музиката на Монтеверди!

Преди това, в 17:30 ч. в зала Русе ще се състои концертът на майсторския клас по пиано, воден от виртуоза Евгени Божанов.

Концертът на 24 март е един от експлозивните акценти в програмата на „Мартенски музикални дни“ тази година. Истински фурор от 19 ч. в Доходно здание ще предизвика срещата на джаза и класиката, среща която ще осъществят блестящите музиканти от Чикагската джаз филхармония с диригент и солист Орбърт Дейвис – носител на наградата Emmy. Великолепните джазмени ще свирят заедно с Русенска филхармония и солистите на Биг Бенд Русе със специалното участие на именититÐ µ български джаз музиканти – пианистът Любомир Денев и кавалджията Теодосий Спасов. В състава на гостите от Чикаго влиза и българската цигуларка Зара Захариева.

Поради изчерпаните билети и в отговор на нестихващия интерес от страна на желаещи да чуят концерта на Чикагската джаз филхармония, генералната им репетиция на 24 март от 10 до 13 ч. в Доходно здание ще бъде отворена за публика.

Как Джазът среща Класиката ще научат и тийнейджърите от различни русенски училища на организирания от фестивала втори образователен концерт, който ще се състои на 23 март в Доходно здание от 13 ч. Срещите с младежите се провеждат в рамките на паралелната програма Мартенски музикални дни Джуниър и се осъществяват с подкрепата на Фондация Америка за България

Гостуването на солистите на Чикагската Джаз Филхармония в Русе се осъществява с подкрепата на Mid Atlantic Arts Foundation чрез USArtists International в сътрудничество с Американския дарителски фонд за изкуства, Фондация Андрю Мелън и Фондация Джон и Катрин Т. Мак Артър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари