Професор Сербезова: Остава вероятността от нова КОВИД вълна

1
По въпроса за реформата при личните лекари, проф. Сербезова обясни, че не става въпрос за премахването им
По въпроса за реформата при личните лекари, проф. Сербезова обясни, че не става въпрос за премахването им Снимка: БНТ, стоп кадър

"Мерките в един момент трябваше да паднат, защото всяка пандемия има начало, пикове и край. В много държави започнаха постепенно и поетапно да отхлабват мерките, включително носенето на маски в обществен транспорт и заведения, препоръчително носене в здравни заведения"

Това обясни в "Панорама" по БНТ здравният министър проф. Асена Сербезова в първия ден на отпадането на ограничителните мерки.

"Разбира се, остава вероятността от нова вълна", допълни проф. Сербезова. "Засега тя е малко вероятно, но въпреки всичко тези процеси трябва да се наблюдават в динамика".

Здравният министър коментира и темата за ниските нива на ваксинация у нас.

"95% от хората, които загубиха живота си в следствие на COVID-19, не са ваксинирани. Каква по-добра мотивация от това? Въпреки всичко, ние се насочихме с финансова подкрепа към най-уязвимата група, хората над 65 години", посочи проф. Сербезова.

По думите й, сред причината за ниската ваксинация е недостатъчната информация още в началото и формираното схващане у хората, че е противопоказно да се слага ваксина при придружаващи заболявания, а всъщност е обратното.

Ваксини не трябва да се въвеждат на всяка цена, ваксинацията трябва да е доброволна. Изключително важно е как информацията ще достигне до хората, да се вслушваме в съветите на лекарите. Амбицията е допълнителното заплащане на медиците да бъде трайно заложено, защото е необходимо, подчерта здравният министър. Ние искаме трайно да бъдат повишени възнагражденията. Коментираме в две посоки - трайно възнаграждение в основната заплата и клиничните пътеки. Силно препоръчителни са мерките като дистанция, дезинфекция", допълни проф. Сербезова.

В следващия месец ще се анализира как премахването на мерките ще се отрази на поведението на хората и на разпространението на вируса.

По въпроса за реформата при личните лекари, проф. Сербезова обясни, че не става въпрос за премахването им.

Една такава сериозна промяна, изисква много внимателен анализ и консултации с всички заинтересовани страни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари