Епидемиолог за хепатита: Говорим за епидемичен взрив, не е доказана връзка между случаите

0
Важна е дезинфекцията - миенето на ръцете
Важна е дезинфекцията - миенето на ръцете

"Говорим за епидемичен взрив, но не е доказана връзка между случаите. Аденовирусите протичат леко и са самоограничаващи се, предават се по въздушно-капков път. Важна е дезинфекцията - миенето на ръцете. Контактните на детето в Бургас трябва да наблюдават децата си за симптоми. Може да има потъмняване на урината, става кафява"

Това заяви в "Денят започва" по БНТ епидемиологът д-р Христиана Бацелова.

По думите ѝ при всеки един случай на заразно заболяване, което може да протече тежко, независимо дали при деца или възрастни, има място за притеснение.

"Чакаме резултата от днес. Има много неизвестни около това заболяване. По данни на Световната здравна организация към 23 април за първи път Великобритания съобщава за остър вирусен хепатит, не се знае какъв е причинителят. Знае се, че това не се класическите вируси като А, B, C, D и E, те не са изолирани при нито едно от тези деца, които са на възраст между един месец и 16-годишна възраст", допълни д-р Христиана Бацелова.

Тя поясни, че мистериозният хепатит обхваща страните от Европа, както и САЩ и Израел. В Световен мащаб вече са около 200.

"Няма категорични данни за връзка с коронавируса. Другата теория за аденовирус. Има интерес за ваксината срещу хепатит А. Варицелата се завърна с невероятна сила, случаите на заболяването бележат много голям ръст", добави д-р Христиана Бацелова.

Тя коментира и кога трябва да бъдат преваксинирани хората от коронавирус.

"Чака се дали ще можем да поставяме и втори бустер", каза още д-р Христиана Бацелова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари