Професор Генка Петрова: На този етап можем само да опаковаме ваксини

0
По думите на проф. Петрова 16 месеца са реалистичен срок, ако ваксината има разрешение за употреба, и ако ние единствено я опаковаме
По думите на проф. Петрова 16 месеца са реалистичен срок, ако ваксината има разрешение за употреба, и ако ние единствено я опаковаме

На този етап е възможно единствено третично производство

"Единият начин е да пристигат готови ваксини и в България да ги опаковаме и да им слагаме листовки и етикети. Другият е - да идва готов разтвор, който да се пълни и опакова. И двата вида производство изискват много високи стандарти на хигиена и по добрата производствена практика".

Това каза пред БНР проф. Генка Петрова, ръководител на Катедра по организация и икономика на фармацията в Медицинския университет в София, в коментар на заявената от премиера готовност страната ни да произвежда ваксини в новопостроен завод в Разград.

По думите на проф. Петрова при наличие на изградени мощности и осигурени условия за производство - 16 месеца са реалистичен срок, ако ваксината има разрешение за употреба, и ако ние единствено я опаковаме.

Тя уточни, че и това изисква разрешение за производство.

Тя припомни, че ЕК е имала планове да направи хъбове, които да разпределят готовите спринцовки и единствено да се опаковат и да се поставят листовки на съответните езици:

"Дори тези хъбове изискват разрешение за третично производство на стерилни биотехнологични лекарствени продукти".

 

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари