Професор Дайнов: Наблюдава се масивен отлив от "Има такъв народ"

0
"Очакването беше третият мандат да отиде в най-диалогичната партия", каза още политологът
"Очакването беше третият мандат да отиде в най-диалогичната партия", каза още политологът Снимка: БГНЕС / Архив

"Аз имам леко учудване, защото общественото очакване беше третият мандат да отиде в най-диалогичната политическа формация, която очевидно е "Изправи се. БГ. Ние идваме", които могат очевидно да говорят с други партии в по-голяма степен, отколкото всички останали"

Това каза за БНР политологът проф. Евгений Дайнов във връзка с решението на президента Румен Радев да връчи третия мандат на БСП.

По думите му парламентът е уязвен вече няколко месеца подред, защото не е способен да излъчи изпълнителна власт.

"Изпълнителната власт я излъчва Президентът. Реално погледнато власт изтича от Парламента и от парламентаризма и отива при президента", допълни Дайнов.

Според него при нови предсрочни избори трябва да се решат две задачи:

"Да се върне силата на парламента, включително да може да излъчва правителства и да видим каква ще бъде подкрепата към Румен Радев, защото Радев от доста време е стабилизиращ фактор в цялата тази бъркотия. Аз мисля, че много добре ще се представи без връзка с партийни и идеологически пристрастия на гласуващите".

Той коментира, че подкрепата за президента Радев се е обуславял от това, че е застанал на страната на протестиращите срещу безобразията:

"В момента се увеличава, защото успя да състави правителство, каквото всички искаха".

Евгений Дайнов заяви, че наблюдава масивен, гневен отлив на избиратели от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ".

"Хората, които гласуваха за него с идеята да бъде прекратено властването на ГРЕБ и да се излъчи прилично правителство в много големи количества напускат тази партия като гласоподаватели и изобщо не съм изненадат. Процесът започна преди две-три седмици и той тепърва ще се разгръща. Не съм изненадан, че подкрепата за "Има такъв народ" пада драстично и очевидно, че щетите са върху всички партии, които заявиха, че са на протеста, защото започва да се създава впечатлението, че те могат да вдигат бунтове, но не могат да поемат управлението на страната, което работи за основните играчи на статуквото, което е един политически опасен момент. И трите партии, особено "Има такъв народ" трябва да си помислят много сериозно какво правят, защото отливът от "Има такъв народ" ще продължи, но той удря и по другите партии".

Според Евгений Дайнов президентът Румен Радев би трябва до бъде издигнат от Инициативен комитет за кандидат за втори мандат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Клаксонът е измислен да спира катастрофи. Пoлзва се и при сватби, но тогава вече е късно.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари