Професор Балтов: При 1500 заразени на ден, мерките отново се затягат

0
"Заведенията са високо рискови места, където заразяването става по-лесно. Сега системата е доста по-подготвена. Не искаме да се натовари здравната система, но сме готови", каза професорът
"Заведенията са високо рискови места, където заразяването става по-лесно. Сега системата е доста по-подготвена. Не искаме да се натовари здравната система, но сме готови", каза професорът Снимка: БНТ, стоп кадър

"Това, че сме поръчали 4,5 милиона дози от ваксината на „Оксфорд“ няма да е пренасищане. Тя може да се съхранява при нормална температура и трайността ѝ е 30 дни. Чака се много голяма разработка след клинични изследвания на пациенти над 50 г. и това ще се добави към характеристиката на ваксината."

Това заяви директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов в предаването „Още от деня“ по БНТ.

"Този месец ще бъдем залети от 100 000 ваксини, следващият месец още 100 000. Това ще ни позволи да започнем да ваксинираме втора и трета фаза. Ако някой реши по-късно да се ваксинира, няма да е проблем. Т.е. фазите не са затворени", разясни той, цитиран от Novini.bg

Той даде пример: "В Румъния 117 000 няма да могат да получат втора доза от ваксината. Това при нас няма да се случи. Израел имат договорка с Пфайзер. 135 000 души вее са ваксинирани с втора доза. Всички те имат изграден добър имунитет", разкри проф. Балтов.

"Има служители в „Пирогов“, които са си поставили втора доза от ваксината и се чувстват прекрасно. Няма нищо страшно. В един кабинет на „Пирогов“ минават по 150 пациента на ден. От личния лекар се иска да ваксинират от 10 до 20 души на ден, така че не мисля, че ще е проблем", посочи лекарят.

Балтов смята, че за една година страната ни може да навакса с ваксинационния план. "В рамките на един месец 70% от персонала на „Пирогов“ е придобил имунитет. В момента, в който ваксинираме 1,5 млн. българи, картината ще е много добра. Антителата могат да намаляват, но клетъчният имунитет остава", коментира той.

Директорът на "Пирогов" обясни при какви условия мерките ще трябва да се затегнат: "Това крехко равновесие, което сме постигнали, благодарение на либералните мерки, ако започнат да растат случаите на COVID-19, ще се наложи отново да се затворим. При 1500 заразени на ден, мерките ще трябва отново да се затегнат – учениците да минат на онлайн обучение, МОЛ-овете да се затворят и т.н. В противен случай може да стане страшно за здравната система. Заведенията са високо рискови места, където заразяването става по-лесно. Сега системата е доста по-подготвена. Не искаме да се натовари здравната система, но сме готови".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари