Професор Балтов: Ако спазвате мерките, затварянето ще е 10 дни

0
Балтов прогнозира и евентуална четвърта вълна през октомври-ноември тази година, ако страната ни не навакса с ваксинацията
Балтов прогнозира и евентуална четвърта вълна през октомври-ноември тази година, ако страната ни не навакса с ваксинацията Снимка: БГНЕС / архив

"Ако обещаете всички да спазвате, обещаваме, че ще са 10 дни. Не сме общество. Много хора продължават да се крият, да си правят бързи антигенни тестове и да не се карантинират, да има заведения, работещи въпреки забраната. Продължава да не се спазва 50% заетост в заведенията"

Това заяви директора на УМБАЛСМ "Пирогов" проф. Асен Балтов в ефира на bTV, цитиран от FROG NEWS

Към засегнатите от COVID мерките сектори медикът посочи - "Фалирал за 10 дни бизнес няма". Много сектори изразиха за пореден път недоволството си от новото затваряне и поискаха компенсации от държавата. Много брашнове буквално са поставени на колене и са на предела на оцеляването вече над година, а не само 10 дни, каквато е продължителността на частичния локдаун. Засега.

"Но бих им казал следното - повече от година не сме излизали от “Пирогов”. Нямам една почивна седмица и това не е само за мен", обърна се Балтов към бизнеса.

"Не мисля че решението за локдаун можеше да се вземе по-рано. хората много се умориха, никой не иска да има затваряне. Какво значи локдаун за българия? Вземане на по-тежки мерки е. Вижте какво става в Гърция. С СМС излизане… Това ли е локдаун? Хората трябва да разберат, че са изключително меки мерките. Това са 10 дни. Не смятам, че ще попречи на обществото да живее по-нормално", допълни още директорът на УМБАЛСМ "Пирогов".

Балтов прогнозира и евентуална четвърта вълна през октомври-ноември тази година, ако страната ни не навакса с ваксинацията през лятото.

А иначе - болницата е под натиск, но се справя. Има достатъчно легла за пациенти с COVID-19, а за последната една година системата е станала много по-подготвена, обясни още проф. Балтов.

"Комплексни са причините да сме трети по ръст на смъртност. Има много застаряващо население, има много хора с придружаващи заболявания. Колко от нас са ходили на профилактика? Това е изключително малък процент. Носят в себе си скрити заболявания. Не са взети мерки да се лекуват нормално. Да се правят повече профилактични прегледи", обясни още директорът на УМБАЛСМ "Пирогов".

По думите му тепърва ще се разбере какви са характеристиките на френския щам на инфекцията, който не се улавя от PCR тестовете.

По отношение на ваксинацията и скандалите около AstraZeneca:

"Нормално е, хората са се уплашили. Фактът, че и ЕМА докладва, че няма нищо страшно и притеснително, 94% се намалява риска от тежки протичания и хоспитализации и е сравнимо с ваксината на Pfizer/BioNTech. Ще видите как все още хора ще искат да се ваксинират. През електронния портал много хора ще решат да се ваксинират".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Май е такъв един месец, в който да идеш на плаж е още рано, а да започнеш диета е вече късно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук