Професор Александрова: Ваксините срещу Ковид-19 нямат никакво отношение към "мистериозния" хепатит при деца

1
Все още не е ясно и защо този хепатит се среща само при деца
Все още не е ясно и защо този хепатит се среща само при деца Снимка: БГНЕС / Архив

До 26 април 2022 г. са регистрирани общо 190 случая в различни страни на света

"Ваксините срещу Ковид-19 нямат никакво отношение към "мистериозния" хепатит при деца, но през последните дни новината за случаи на тежък хепатит с неизвестен произход при деца обиколи света и прикова вниманието на медии, родители и здравни власти. Тя дойде от доклад на Британската агенция за здравна сигурност и последващи съобщения от Световната здравна организация и от други международни институции", каза в интервю за БТА проф. д-р Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при Българската академия на науките.

До 26 април 2022 г. са регистрирани общо 190 случая в различни страни на света, сред които Великобритания (111 случая, според актуализирани данни от 29 април 2022 г. те са вече 154), САЩ, Израел, Италия, Испания, Франция, Белгия, Дания, Нидерландия и други. Засегнатите деца са на възраст от 1 месец до 16 години, във Великобритания са основно под 5 години. В преобладаващата част от случаите те са се възстановили напълно след дни или седмици, но при 17 от тях се е наложила чернодробна трансплантация, регистриран е най-малко един смъртен случай. Първите няколко случая са описани в Атланта, САЩ, през октомври 2021 г., а в началото на 2022 г. в Шотландия е забелязан ръст на такъв необичаен хепатит, което веднага задейства системата на здравеопазването, обясни проф. Александрова.

Кое е необичайното?

Хепатитът е възпаление на черния дроб, чиито причинители са различни - най-често вируси (Хепатит А вирус - HAV; HBV, HCV, HDV и НЕV), но и токсични съединения (включително някои лекарства), злоупотреба с алкохол, автоимунни реакции и други. При засегнатите деца не се открива нито един от предизвикващите хепатит вируси. Освен това тежък хепатит се наблюдава изключително рядко в тази възрастова група, поясни вирусологът.

Какво стои в основата на този "мистериозен" хепатит?

Все още няма категоричен отговор на този въпрос. Според специалистите от Агенцията за здравна сигурност във Великобритания и тези в САЩ най-вероятният заподозрян е аденовирус тип 41, каза проф. Радостина Александрова.

Тя обясни, че са познати поне 50 типа аденовируси, които инфектират човека, водейки основно до заболявания на дихателната система - най-вече настинки, но понякога и пневмонии, някои от тях предизвикват стомашно-чревни проблеми и конюнктивити. Аденовирусите се срещат много често при подрастващите и всяко дете преминава поне през една инфекция с тях преди да навърши 10 години. Клиничната картина на аденовирус тип 41 се свързва с гадене, повръщане и диария. Вирусът предизвиква много рядко хепатит и то само при индивиди, чиято имунна система не функционира пълноценно (имунокомпрометирани индивиди). Именно той е открит в 75 процента от пробите (40 от 53 изследвани) от 111-те потвърдени случая във Великобритания.

Какво би накарало аденовирус тип 41 да излезе от обичайния си профил на поведение и да предизвика хепатит при иначе здрави деца - за нито едно от тях няма данни да е имунокомпрометирано. И наистина ли той е виновникът?

Това, че аденовирус тип 41 се намира в децата с хепатит, още не означава, че той е предизвикал развитието на болестта. Нужни са още проучвания. Науката и медицината се основават на доказателства и специалистите изследват всички възможни сценарии, каза проф. Александрова.

Един от тях е отключването на автоимунен хепатит. Тази хипотеза обаче изглежда малко вероятна, тъй като той се среща изключително рядко и трудно би довел до (дори и малки) огнища, уточни вирусологът.

Няма как да не се запитаме и за евентуалната роля на SARS-CoV-2 - пандемията продължава и всеки изненадващ щрих в картината на здравеопазването ни насочва към него. Още повече, че част от децата са били инфектирани с този коронавирус. Вече знаем, че SARS-CoV-2 може да доведе до хепатит, но това се случва рядко (честотата е по-ниска дори от тази на автоимунния хепатит) и то при възрастни хора с тежък COVID-19. Тогава?

Учените допускат участието на някакъв фактор, който допринася за развитието на хепатита (например токсин, лекарство или друго въздействие на околната среда) и не спират да търсят онова неизвестно Х, което обединява всички засегнати деца. Не се подценява нито една възможност, включително съвместно действие на два вируса (аденовирус и SARS-CoV-2 или друга комбинация), поява на нови варианти (на аденовирус и/или SARS-CoV-2) или дори на съвсем нов вирус. Във Великобритания беше съобщено за засилена циркулация на аденовируси в "компанията" на SARS-CoV-2, подчерта вирусологът.

Все още не е ясно и защо този хепатит се среща само при деца. Едно от предположенията е, че продължителното затваряне във връзка с противоепидемичните мерки е ограничило нормалния контакт на подрастващите с обкръжаващите ни патогени, което се е отразило на готовността на имунната им система да се справя с тях.

"Това, което знаем със сигурност е, че ваксините срещу Ковид-19 нямат никакво отношение към "мистериозния" хепатит. Децата не са ваксинирани, а за тези под 5 години дори не разполагаме с разрешена за употреба ваксина.

И накрая – съветът на лекарите за намаляване на риска от развитие на хепатит (които ще ни помогнат и за предпазване от куп други болести) се свежда до две прости и лесноизпълними стъпки: чисти ръце и т.нар. хигиена на кашлицата", обясни проф. Радостина Александрова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    4
    Който иска да види
    До 2 Най-големият номер на сатаната е да сложи всичко пред очите на хората, а те да го виждат и да не могат да повярват.
  • -1
    3
    ??!!
    и двамата гугълспециалисти! :) :) :)
  • -1
    2
    до 1
    Мога да ти изпратя линкове в ютуба на доказателства, че земята е плоска.
  • 2
    1
    Който иска да види
    Някъде четох, че негативните последици от тези "ваксини" ще се проявят от 2 до 5 години и ще мрат като мухи, но все ще е от нещо "друго", но не и от самите "ваксини". Потърсете в гугъла за доктор Андреас Ноак, който е убит 3 дена след като е направил презентация за наличието на "Графен оксид" във "ваксините". Човека е защитил дисертация на тема "Графен оксида" и е много наясно какво представлява той и какво причинява на организма. Ето ви линк, за да го видите с очите си. Вижте третия видеоматериал и какво казва д-р Андреас Ноак. https://thebulgariantimes.com/%D0%A8%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%94-%D1%80-%D0%90%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B0%D1%81-%D0%9D%D0%BE/
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари