Проф. Тодор Кантарджиев: Никакви пейки и бирички, бирата само пред телевизора

3
Навлизаме във фаза на по-силно разпространение на вируса, предупреди зам.-началникът на Националния оперативен щаб
Навлизаме във фаза на по-силно разпространение на вируса, предупреди зам.-началникът на Националния оперативен щаб

Никакви пейки и бирички, бирата само пред телевизора.

Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев.

Първо, не трябва да се ползват пейки в парковете, знаете че е забранено. Там, където не са паркове, не е редно на близко да стоят хора. Разговорите трябва да са между хората на около 1,5-2 м, задължително с маски. Трето, винаги на слънчевата страна. Слънцето е най-силният дезинфекциращ фактор на градската среда“, каза той.

Проф. Тодор Кантарджиев призова да спазваме това, което е научно доказано и не създаваме паника, като търсим „под вола теле“. Трябва да правим каквото трябва, пък да става каквото ще, обобщи той.

България се качва по стръмнината и навлиза в нов етап на развитието на коронавируса, заяви той и припомни, че прогнозите на Националния оперативен щаб в последните 2 месеца се сбъдват. За вчера в Националната референтна лаборатория са били изпратени 450 материала за изследване с PCR, обясни проф. Кантарджиев, като посочи, че много голяма част от тестовете се оказват положителни. Това показва, че България навлиза в една фаза на по-силно разпространение на вируса. Вчера за първи път има над 8,5% положителни резултати, обърна внимание той.

Важното е първо да запазим медицинският персонал, първите случаи да се диагностицират. Второто е всички, които имат прояви на пневмония да бъдат изследвани и в работещите колективи да се хващат първите случаи. Доказахме индексът на разпространение. В момента у нас той е 1,4. Това значи, че 10 болни заразяват 14 души. Слава Богу, че не допуснахме например 10 да заразяват 30 или 1 да заразява дори по 200 души. Това значи, че мерките при нас работят и хората се отнасят сериозно. Опасността се крие в разхлабването на мерките и евентуалното неглижиране на проблема от страна на лекари“, отбеляза той.

Проф. Тодор Кантарджиев уточни, че е добре, че България успя да забави пикът на заболяването за разлика от другите европейски държави и затова сега се очаква случаите у нас да не нарастват твърде бързо. Той призова хората да спазват това, което е научно доказано, да не създават паника и да си правят разумни планове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари