Проф. Радулов: Борисов изглежда много смешен, съветвам го да се прегледа

1
Очевидно, че нервите му не издържат на човека
Очевидно, че нервите му не издържат на човека

''Очевидно, че нервите му не издържат на човека. Аз бих го посъветвал все пак да отиде да се прегледа, защото според мен здравето му е в опасност'', каза експертът по национална сигурност

''Виждаме, че и делото на Бобоков върви към същия неуспешен финал, но успешен за него. Аз си мисля за това, че прокуратурата ни дава един много лош пример как тези, които би трябвало да опазват закона, всъщност непрекъснато и последователно изпадат в страшно противоречие със собствените си задължения и го нарушават. Това, което отсъжда съдът е, че арестът и на Милушев, и на Пламен, е противозаконен''.

Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ експертът и преподавател по национална сигурност в Нов български университет проф. Николай Радулов. Коментарът у е по повод това, че българският съд постанови, че арестът на президентския секретар Пламен Узунов, случил се през миналото лято, е незаконен.

''Всъщност, ние нямаме ли престъпление против националната сигурност, когато тежко въоръжени мъже нахлуват в президентството? Не трябваше ли целият екип от служители на НСО да бъде уволнен?'', запита проф. Радулов, а след това продължи така: ''Защото, ако идеята е да пазят президента от хора, които се движат по улицата и не са нормални и без да искат ще влязат във вратата, или от някоя бабичка, която се е объркала къде е влязла и си мисли, че е в ЦУМ, а влиза в президентството, то такава охрана не ни трябва'', категоричен е експертът по национална сигурност.

''Президентът е върховният главнокомандващ. Какво трябва да се напише? Че могат да влизат в неговата институция и да се гаврят с него ли?'', коментира проф. Николай Радулов въпроса за правомощията на НСО.

"Идеята да задържиш президентски съветник е само инструмент за това да унижиш президента. И ние виждаме как това са едни непрекъснати опити. Първо, директивите, които даваше Борисов - беше да го направят смешен (б.р. президента). Но президентът по някакъв естествен мъжествен начин не изглежда смешен, каквито и глупости да се говорят по негов адрес. Докато Борисов изглежда много смешен'', добави той.

''Вие нали сте забелязали, че тези 10 години, когато ни управлява правителството на ГЕРБ, хората първо се задържат и след това се започва събирането на доказателства. Наказателно-процесуалният кодекс е обърнат с хастара навън. Такова нещо няма никъде по света'', коментира още експертът по национална сигурност.

Той обърна внимание и на състава в НСО:

''От една страна има много подготвени момчета, някои от тях са ми били студенти, момчета, които непрекъснато се опитват да се самоусъвършенстват. Там има системи за подготовка и обучение, даже в момента този, който отговоря за подготовката на състава, е докторант в нашия департамент, и те се опитват да прокарат една съвсем модерна и елегантна линия на това, че трябва да се готвят да са готови за всичко, лицето, което пазят, да успеят да го опазят, ако нещо се случи. Тренират, интересуват се от най-новите практики в световната дейност по охрана на особено важни персони. Но има и хора, които по същество ги интересува това, че имат статут, имат оръжие, карат бързи коли. Вие знаете, че отново и отново, и отново има катастрофа след катастрофа след неспазване на различни предимства, които имат другите участници в движението - без пуснати светлини, без причина да се бърза, и това всъщност безкрайно дискредитира тази служба. Тя има дефекти. Самият начин, по който действа и правомощията, които са ѝ дадени, са дефектни - толкова широк кръг от охраняеми. Тя всеки ден работи срещу себе си, тя се самокомпромемтира'', заключи за НСО проф. Радулов.

''Аз си мисля, че те (б.р. гардовете от НСО) не контактуват пряко със задкулисието, а дават информация на своите началници, които са свързани със задкулисието. Тук е резонният въпрос да запитаме: кое е това задкулисие? Тъй като, колкото по-нагоре се отива, толкова са по-явни връзките на управляващите с една или друга трибуквена групировка'', допълни той по темата "НСО".

Проф. Радулов коментира и поредното нелепо изявление на премиера Борисов, който сега твърди, че управлява кризата.

"Проблемът е, че той управлява кризата, а трябва да се управлява противодействието на кризата. Схемата на управление вие я виждате. Сутринта се казва едно, след това се казва обратното. Казва се, че това обратно е най-доброто в света, а на другия ден се казва точно обратното, което вече за другия ден е най-доброто в света".

А след това експертът по национална сигурност продължи коментара си за министър-председателя ни Бойко Борисов:

"Очевидно, че нервите му не издържат на човека. Аз бих го посъветвал все пак да отиде да се прегледа, защото според мен здравето му е в опасност. При начина, по който живее и, както го гледам, се напряга, той не би трябвало да кара и автомобил, каквото прави непрекъснато, защото ще се удари някъде, ще получи някоя криза. Забележете, от откровените самохвалства, които започват с думите, че не обича да се хвали, ние стигнахме вече до открити заплахи. "Нещата са толкова добри, такъв страхотен рейтинг имаме в света, че ако не се получат резултатите от изборите, които трябва да се получат, нещата много ще се объркат". Кои са тези резултати от изборите е ясно, тъй като той го казва. Но всъщност резултатите, с които се хвали, това са резултати, които показват, че можем да теглим още и още заеми. Тоест, тези, които имат интерес ние да теглим заеми от тях, с удоволствие обясняват колко сме добри в тегленето на заеми. Но ние сме добри и в усвояването на заеми. През декември изхарчихме над 3 млрд., сега продължаваме да харчим безумно и вероятно до изборите ще успеем да изхарчим още 4-5 млрд., като при това продължаваме да взимаме заеми. Сега става дума за още един държавен заем от 200 млн. Най-вероятно страната ще посрещне промяната с празни джобове, както я посрещна през 1997 г.''

''Аз мисля, че първо основната цел беше президентът - да се покаже какви разбойници са неговите съветници, помощници и секретар, но тази цел не беше улучена. Има, разбира се, и един друг елемент - елемент на отмъстителност, тъй като Пламен Узунов в битието си на служебен вътрешен министър изрита един главен секретар, който главно беше пиян, докато беше главен секретар при г-жа Бъчварова. Той го "изрита" ненапразно, а просто защото го хвана, и то с доказателства, че кара шефа на една от областните дирекции да окаже въздействие върху изборния процес'', върна се проф. Радулов на темата с акцията срещу служителите на Президентството.

Проф. Николай Радулов изрази мнение, че при евентуална промяна в България би било възможно да се направи така, че Цветан Цветанов лично да връща пари, а не държавата ни, за множеството осъдителни присъди в съда в Страсбург срещу България, причина за които са действията на МВР, докато лидерът на "Републиканци за България" бе министър на вътрешните работи - в първото правителство на ГЕРБ.

''Главният секретар, противно на обществените нагласи и идеи за това какво прави главният професионалист в МВР, той всъщност стои като една пионка отпред и отклонява вниманието. Сега същият главен секретар - той не прави нищо, той е един смешен човек. Когато говори, говори такива неща, че дори и неопитните журналистки се смеят, и обикновено подтичва след главния прокурор'', разясни проф. Радулов, който има опит в структурите на МВР.

''Работата на министър-председателя е да управлява стратегически процесите. Не да казва колко чифта гумени ботуши трябват "тук". Или: ей на този да му дадеш еди-какво си. Или: ей на този да му оправите къщата. Или: аз сега ще ви отпусна за стадион. Те са 4 старци на 75 години, но той ще им прави стадион... Да могат да тичат и да се борят COVID чрез физически упражнения'', коментира още проф. Радулов.

''Този, който се съгласи да участва с Божков на изборите, може да има само една причина - очакването, че Божков ще даде пари. Иначе участието на Божков в изборите компрометира която и да е партия. Никой не му пречи на Божков всеки ден да държи речи по два часа във Фейсбук, както и прави, но не 2 часа, никой не му пречи и ако наистина има доказателства за това на кой и какво е дал, а аз се надявам, че има такива неща, защото той е един умен човек и не е празнословец, ще бъдем много изненадани преди изборите'', коментира той и темата "Божков", специално в частта за мандатоносителя ПП БНО, чрез която "Българско лято" на Васил Божков ще се яви на предстоящите парламентарни избори. Към момента на интервюто на Лили Маринкова с проф. Николай Радулов, все още не се знаеше коя ще е партията мандатоносител.

''Някой човечец, ако изтегли 2000 евро от сметката си, ДАНС веднага почва да се интересува защо, кога и как. Този човек (б.р. Васил Божков) е изтеглил 70 млн. (б.р. малко над 60 млн.), многократно го е правил и никой в ДАНС не е казал и дума'', коментира експертът по национална сигурност и детайла с разкритията на Васил Божков за раздаване на милионни рушвети на висши държавни служители, в частност на бившия министър на финансите Владислав Горанов и министър-председателя Бойко Борисов.

''Ако ГЕРБ по някакъв еквилибристичен начин успее да спечели изборите, това ще доведе до още по-голямо ожесточение. Предполагам, че ще има отново протести, те ще са по-мощни и най-накрая няма да се стигне до просто падане от власт'', каза проф. Николай Радулов към края на участието си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари