Проф. Радка Аргирова: България е пред пик на грипна епидемия

1
Съвети от вирусолога как да се справим с "коктейла" от вируси
Съвети от вирусолога как да се справим с "коктейла" от вируси Снимка: БНТ

Съвети от вирусолога как да се справим с "коктейла" от вируси

Съвети за това как да се справим с "коктейла" от вируси този зимен период даде вирусологът проф. Радка Аргирова, цитирана от БНТ. Тя за пореден път призова да не се използват антибиотични препарати без да има медицински показания, както и обърна внимание на това, колко е важно да се вземат своевременни мерки още при първите симптоми. По думите ѝ за разлика от предходните години, сега равновесието между вирусите е постигнато.

"Тази година се възстановява равновесието между респираторните вируси. Като към тях добавям и ковид с новите му варианти", посочи експертът.

Все още страната ни не е достигнала заболеваемост, която да премине в "грипна епидемия", но сме на нейния праг. Най-често засегнати от грип А сега са малки деца до 5 години и възрастни хора.

"В момента в България сме пред пик на грипна епидемия. В отделните региони има различни измерения в цифри. Най-сериозно е положението в момента в Пловдив и Габрово", посочи проф. Радка Аргирова

Тя уточни, че в момента в страната доминира грип А, а тип Б е много по-малко - само в 7% от случаите.

"Има, но е малко. Ние знаем вече, че когато се появи грип Б и има голяма заболеваемост отиваме към "опашката" на грипната вълна", увери вирусологът.

Проф. Аргирова отново напомни колко е важно, когато се чувстваме отпаднали и сме болни, да носим маски "без да е необходимо някой да ни напомня", да мием често ръцете си и да проветряваме помещенията, в които се намираме.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    15
    ЦВЕТАН ТОМЧЕВ
    Той и ей тоя беше радетел на „ваксините“, даже се беше нашил многократно, ама.... ... https://ibb.co/Q6qvYXM ... https://boulevardbulgaria.bg/articles/otide-si-tsvetan-tomchev ... Нека лети свободно и „ваксинирано“!
  • 0
    14
    До дебила номер 12
    Няма как да знаеш как бяха създадени ваксините срещу ковид и защо толкова бързо от гениални учени, след като източниците ти на информация са само Раша тудей и тик-ток. За вас копейките всичко в живота е конспирация, както е видно от дъното на пещерата. И за съжаление се размножавате...
  • 2
    13
    много ме кефят
    това антиваксърчетата!
  • 2
    12
    До дебила номер 9
    Ти защо сравняваш истински ваксини с експерименталки? Под друга статия го писах, тук пак го повтарям за все още неразбралите дебили като теб: в България няма антиваксъри, всички са с доста ваксини за най-различни болести, но туй, дето са ти го набили срещу КОВИД (освен уя) няма нищо общо с ваксина. Капиш? Има време, ще го разбереш и сам, в случай че и сега не ти се изясни.
  • -1
    11
    Честито на набодените!
    ЦЕНАТА НА ВАКСИНИТЕ ... https://www.youtube.com/watch?v=DoIj7qjyeQQ
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари